Nyheter på svenska vecka 51

Saab läggs ned

Enligt GM kan försäljningen inte avslutas till det aviserade slutdatumet den 31 december. GM räknar med att Saab kommer att betala sina skulder till långivarna. 

"Vi kommer att i nära samarbete med Saab avveckla verksamheten på ett ordnat och ansvarsfullt sätt. Detta är inte någon konkurs", säger ordföranden för GM Europa, Nick Reilly, i ett pressmeddelande från General Motors. Saab kommer även i fortsättningen att förse Saabägare runtom i världen med reservdelar.

Så många som 8 000 jobb i Västra Götaland kan försvinna när Saab läggs ner, visar en studie som Tillväxtverket gjort.

Lund bör gå med i förvaltningsområdet

De finska föreningarna runt om i Sverige arbetar aktivt, för att deras hemkommuner ska gå med i det finska förvaltningsområdet, där man har rätt till finskspråkig barnomsorg och äldrevård. Nu senast har Lunds kommunstyrelse tagit emot ett medborgarinitiativ om anslutning. Idag ingår ju sju kommuner i det finska förvaltningsomårdet, vid årsskiftet ökar antalet med 18 kommuner i Mälardalen. Utöver det har Borås, Västerås och Surahammar redan ansökt om att få ingå och prosessen är i gång även i flera andra kommuner.

Finska synskadade får ingen extra hjälp

Folkhälsominister Maria Larsson (kd) anser inte att det behövs flera åtgärder för att trygga de finskspråkiga synskadades service. Larsson anser att deras ställning tryggas genom socialtjänstlagen och minoritetslagen och att ansvaret ligger hos kommunerna.

Vänsterpartiets Elina Linna, som gjort en interpellation om att man behöver trygga tjänsterna genom speciella förordningar, påpekar att det är ett fåtal kommuner i Sverige som idag kan erbjuda finskspråkig hjälp åt de synskadade.

Ärvd bostad beskattas hårdare

Arvs- och gåvoskatten väntas stiga kraftigt vid årsskiftet. Tidningen Aamulehti spräckte nyheten i onsdags. Socialdemokraternas Jouko Skinnari, som är ordförande för riksdagens ekonomiutskott, säger till Hufvudstadsbladet att man vill ändra sättet att beräkna vad som är gängse värde på egendom. När det gäller värdet på bostäder och fastigheter ska priset på genomförda affärer bli avgörande. Det här leder till att värdet kan stiga med tiotals procent så att den skattskyldige efter årsskiftet tvingas betala avsevärt högre summor i skatt än nu är fallet.

Tyst i radion på Åland

Ålands radio tystnade i torsdags som protest mot sparkraven, som innebär att nästa år minskar Ålands Radios personalstyrka med fem vikariat. Det beror på att Ålands landskapsstyrelse inte längre vill finansiera upphovsrättskostnaderna för de rikssvenska tv-programmen. Det innebär en extra utgift för Ålands radio och tv på dryga tre miljoner kronor. Enligt landskapets egen radiolag skall licenspengarna däremot endast användas till rundradioverksamhet.

SR Sisuradio/Maynie Rantala
maynie.rantala@.se

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista