Sisu-nyheter på svenska vecka 1

Få finska förskolor trots ny lag

Ämnen den här veckan:

  • Olofström säger nej till förvaltningsområdet
  • Sverigefinländska delegation får mera pengar
  • Sverigefinska skolan i Stockholm har ny rektor

Få finska förskolor trots ny lag

Det finska språkets förvaltningsområde omfattar från årsskiftet ytterligare 18 kommuner i Mälardalen. Lagändringen innebär nya rättigheter till finskspråkig barnomsorg. I praktiken så finns det fortfarande inte finska förskolor överallt.

En av kommunerna som inte erbjuder invånarna någon finskspråkig barnomsorg är Solna kommun. Solnabon Kai Rauhansalo transporterar sin dotter till finskspråkig dagis i Kista, som tillhör Stockholm. Han känner andra familjer som gör likadant samt sådana, som satt barnet i svenskspråkigt daghem för att det finskspråkiga alternativet saknas.

Kommunalråd Lars-Erik Salminen hävdar dock bestämt att Solna kommer att kunna erbjuda finskspråkig verksamhet till dem som vill ha det.

--

Olofström säger nej

Olofströms kommun i Blekinge har inte för avsikt att gå med i det finska förvaltningsområdet frivilligt och kommunledningen vill inte heller utreda möjligheterna därtill.

Den sosialdemokratiska kommunfullmäktige-ledamoten Pirjo Veteli, som tagit initiativ till att gå med i förvaltningsområdet, tror att den negativa inställningen beror på kommunens dåliga ekonomi. Hon säger att man vid bättre tider får ta ställning till frågan på nytt och att det ändå kommer att finnas finskspråkig service i Olofström.

--

Pengar till information

Regeringen beviljar ytterligare anslag på 400 000 kronor till Sverigefinländska delegationen. Pengarna skall användas till att informera om den nya minoritetslagen både i kommuner och bland sverigefinnarna. Sverigefinländska delegationen bevakar sverigefinländarnas språkliga och kulturella samt samhälleliga och sociala intressen. I fjol uppgick delegationens anslag till 300 000 kronor.

Ny rektor från årsskiftet

Sverigefinska skolan i Stockholm har fått en ny rektor. Hon heter Heli Lindström och är 53 år gammal. Hon har tidigare arbetat inom skolledningen i Botkyrka och Huddinge och är hemmahörande i Vårby. Hon efterträder Mikael Hakola.

--

SR Sisuradio/Maynie Rantala
maynie.rantala@sr.se

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".