Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sisu-nyheter på svenska vecka 2

Västerås ansluter sig till finska förvaltningsområdet i vår

Julkaistu söndag 17 januari 2010 kl 10.00

Ämnen den här veckan:

  • Nya finska förvaltningskommuner under våren
  • Minoriteter får egen webbportal
  • Finskättad moderat toppar riksdagslista
  • Finsk industri i djup svacka
  • Falsk läkare fick härja fritt
  • Landshövdning fick kommendörstecknet
  • Svenska morgonnyheter åter i Finland
  • Aschberg söker efter sina rötter i Finland
  • Filmtriller planeras om sverigefinnar
  • Laura Österberg Kalmari årets förebild

Nya finska förvaltningskommuner under våren

Västerås blir den första kommunen som frivilligt kan ansluta sig till det finskspråkiga förvaltningsområdet, säger minoritetsminister Nyamko Sabuni till SR Sisuradio. Andra kommuner som vill ansluta sig till förvaltningsområdet bör skynda sig, för regeringens anslag till till utvidgningen räcker bara till en handfull kommuner.

Vid årsskiftet utvidgades det finskspråkiga förvaltningsområdet, där man bland annat kan använda finska i kontakter med myndigheter, till 18 kommuner i Mälardalen från tidigare endast fem kommuner i norra Sverige. Regeringen har även öppnat för fler kommuner att frivilligt ansluta sig till förvaltningsområdet. Västerås har redan ansökt om att ansluta sig till förvaltningsområdet, och i Surahammar och Borås finns beslut om att ansöka, men den officiella ansökan är inte skickad. Detsamma gäller Krokoms kommun i Jämtland, som vill ansluta sig till det samiska förvaltningsområdet. I ytterligare åtminstone sju kommuner i Sverige diskuterar man om man ska ansöka till det finskspråkiga förvaltningsområdet. Ärendet brådskar, för regeringens anslag för utvidgningen räcker inte till alla intresserade, säger Nyamko Sabuni.

Nyamko Sabunis politiskt sakkunnige Lennart Rohdin uppskattar att de nuvarande anslagen räcker för fyra till sex kommuner - beroende på deras storlek. Men det är inte bara först till kvarn som gäller, regeringen ser också hur väl ansökan är förankrad bland minoriteterna i kommunen. De första frivilliga kommunerna bör kunna ansluta sig till förvaltningsområdet redan under våren, säger Lennart Rohdin.
(SR Sisuradio/Kaisa Vuonokari)


--

Minoriteter får egen webbportal

De nationella minoriteterna har fått en gemensam webbportal. På minoritet.se -webbsidan kan man nu läsa främst om den nya minoritetslagstiftningen som trädde i kraft vid årsskiftet, men målet är att skapa en aktuell kunskapskälla om och för de nationella minoriteterna, säger projektledaren Nils Gustav Labba.

Regeringen gav för några år sedan Sametinget i uppdrag att skapa en webbportal för och om Sveriges fem nationella minoriteter, dvs. sverigefinnar, tornedalingar, samer, romer och judar. Sametinget har sedan tidigare en liknande portal för samerna, samer.se. Det första anslaget räckte till en statisk grund med information om den nya minoritetslagen, säger Nils Gustav Labba som varit projektledare för portalen, men han lovar att mera ska till.

Nu rekryteras en anställd som ska ansvara för sidan minoritet.se och frilansskribenter som ska ge inblick i de olika minoriteternas vardag. Sedan blir det till att samla och länka till redan existerande material för de nationella minoriteterna hos t.ex. Skolverket, Myndigheten för skolutveckling, Utbildningsradion och andra. Eftersom målgruppen är, förutom minoriteterna själva, den breda allmänheten kommer sidan att finnas på svenska och inte på minoritetsspråken. Sidan ska ändå fungera på minoriteternas villkor och inte bli något språkrör för regeringen, lovar Nils Gustav Labba.
(SR Sisuradio/Niki Bergman)

--

Finskättad moderat toppar riksdagslista

Moderaterna får sannolikt efter riksdagsvalet i höst sin första finskättade riksdagsledamot. Saila Quicklund från Jämtland toppar de jämtländska Moderaternas riksdagslista, vilket betyder att hon når riksdagen om inte Moderaternas stöd halveras i valet. Quicklunds föräldrar är finska, men själv talar hon finska bara under semesterbesöken i Finland. Modersmålet är viktigt, anser hon, men i riksdagen skulle hon främst driva jämtländska intressen.
(SR Sisuradio/Erik Regnström)

--

Finsk industri i djup svacka

Den finländska varvsindustrin befinner sig i en djup kris. En arbetsgrupp, som dryftat den finländska varvsindustrins framtid, lade i veckan fram sitt förslag till ett statligt stödpaket. Näringsminister Mauri Pekkarinen (C) tror, att regeringen kommer att godkänna stödförslaget. Om den finländska varvsindustrin kollapsar, riskerar 14 000 människor att bli arbetslösa i Åbo och Helsingfors. Rederiet Viking Line har redan meddelat, att man gärna beställer nya fartyg från Finland, om priserna är konkurrenskraftiga.
(SR Sisuradio/Katri Nisula)

--

Falsk läkare fick härja fritt

Finländarna fortsätter förundra sig över hur det var möjligt att en 23-årig man, som aldrig studerat medicin, kunde arbeta som läkare i ett helt år. Den unge mannen avslöjades nyligen, då man upptäckte att mediciner försvann från Karis hälsocentral. Social- och hälsovårdsmyndigheterna kontaktades och i det sammanhanget upptäckte man att mannen inte fanns i det fackliga registret. Mannen hann arbeta som hälsocentralläkare i Högfors stad och i Karis i nästan ett år innan han greps.
(Källor: HBL, Yle)

--

Landshövdning fick kommendörstecknet

Finska staten har tilldelat landshövdningen Per Unckel en utmärkelse för hans insats för märkesåret 1809. Landshövding Per Unckel får Kommendörstecknet av I klass av Finlands Vita Ros orden. Per Unckel har varit ordförande för den exekutiva kommittén som ansvarat för det officiella svenska programmet under märkesåret, som firades förra året. Finlands ambassadör Alec Aalto överlämnade ordenstecknet i Stockholm den 12 januari 2010.
(SR Sisuradio)

--

Svenska morgonnyheter åter i Finland

I måndags började svenska Yle i Finland åter sända morgonnyheter på svenska i tv efter fem års paus. De svenska tv-nyheterna Morgonnytt lades ner 2005 trots en proteststorm som samlade tusentals namn på nätet. Morgonnyheterna sänds nu i programmet Min morgon i tv-kanalen FST5. Programmet kommet inte att ses i samlingskanalen TVFinland som syns i Sverige, däremot kan man se det via nätet på Yle Areena.
(SR Sisuradio)

--

Aschberg söker efter sina rötter i Finland

Den svenske tv-profilen Robert Aschberg söker sina finlandssvenska rötter som programledare i en talkshow i den finlandssvenska tv-kanalen FST5 i höst, skriver Vasabladet. Aschbergs mamma är finlandssvensk och som ung tillbringade han många somrar på stugan i Iniö. Idén med programmet är att se på det finlandssvenska samhället ur olika synvinklar. Det blir ett faktaprogram som är mer talk än show, säger producenten Susanne Skata.
(Källa: Vasabladet)

--

Filmtriller planeras om sverigefinnar

Sverigefinnarna kan bli huvudrollsinnehavare i en ny spelfilm, som planeras i Finland. Thrillerfilmen ska utspela sig bland finnar i Göteborg och handla om ett syskonpar som hamnar mitt i ett morddrama. Bland tilltänkta skådespelare finns Leea Klemola och Ville Haapasalo från Finland samt Peter Andersson och Shanti Roney från Sverige. Produktionsteamet söker nu finansiärer i Sverige och hoppas börja spela in i vår om finansieringen blir klar.
(SR Sisuradio/Katri Nisula)

--

Laura Österberg Kalmari årets förebild

AIK-mittfältaren Laura Österberg Kalmari valdes i Finland till Årets förebild vid den årliga finska sportgalan. Österberg Kalmari spelade i somras starkt i EM-turneringen i Finland, där Finland kom till kvartsfinal.
(SR Sisuradio/RN)

--

Redaktör Niki Bergman
niki.bergman@sr.se

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".