Sisu-nyheter på svenska vecka 5

Lundström blir riksdagsledamot

  • Finska namn högt uppe på vallistorna
  • Finsk språk- och kulturförening i Uppsala
  • Medel till språkbevarande projekt

Lundström blir riksdagsledamot

Den 48-åriga sverigefinska folkpartisten Nina Lundström övertar riksdagsledamoten Karin Pilsäters plats i riksdagen, då Pilsäter blir partiordförande Jan Björklunds statssekreterare. Lundström blir tillika ledamot i riksdagens finansutskott.

--

Finska namn högt uppe på vallistorna

Moderaterna har två finska namn högt uppe på vallistorna i höstens riksdagsval, nämligen 48-åriga Saila Quicklund, som toppar moderaternas vallista i Jämtlands län samt den 51-åriga polisen Ellen Juntti från Göteborg, som står som nummer fyra i Bohus län.

En sverigefinländare till, som med all säkerhet kommer in i riksdagen är den 45-årige socialdemokraten Pyry Niemi, som står som nummer tre på Socialdemokraternas riksdagslista i Uppsala län, vilket är tillräckligt högt upp för att kunna räkna med en plats i Sveriges riksdag efter valet.

Som riksdagsledamot är Pyry Niemi beredd att ta upp frågor som rör de finskspråkiga i Sverige, men det beror inte på att han själv råkar vara sverigefinne, utan för att finnarna är den största enskilda invandrargruppen.

-- 

Finsk språk- och kulturförening i Uppsala

I lördags grundades det en ny finsk språk- och kulturförening i Uppsala. Föreningen har som uppgift att se till att Uppsala blir ett fungerande förvaltningsområde och att minoritetslagen följs. Det bor omkring 13 000 personer med finsk anknytning i Uppsala.

--

Medel till språkbevarande projekt

Institutet för språk och folkminnen delar ut sammanlagt 3,4 miljoner kronor till oilka projekt för att stärka minoritetsspråken i Sverige. Språkrådets chef Lena Ekberg är glad för att institutet nu har möjlighet att konkret stötta minoriteternas möjligheter att få lära och funna bibehålla sitt språk. Pengarna kan sökas av alla organisationer och fonder som inte är kommunala eller statliga. Institutet för språk och folkminnen kommer med närmare instruktioner om ansökningsförfandet i början av mars.

--

SR Sisuradio/Maynie Rantala/Kaisa Vuonokari
maynie.rantala@sr.se

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista