Sisu-nyheter på svenska vecka 7

Kommunallagen kör över minoritetslag

Ämnen den här veckan:

  • Rättigheter gömda på kommuners hemsidor
  • Kommunallagen kan köra över minoritetslag
  • Lennart Rohdin ska leda ny minoritetsenhet
  • Raija Kangassalo ny finsk språkvårdare
  • Ja till mer kärnkraft i Finland
  • Finska vapenlagar stramas åt
  • Svensk glöggdryck blir finsk
  • Finsk minister slår slag för svenskan
  • Mannerheim-film fick finansiär

Rättigheter gömda på kommuners hemsidor

En tredjedel av de nya finska förvaltningskommunerna har ingen information på sin hemsida om invånarnas nya rättigheter att använda finska i kontakt med myndigheter. Förutom de små kommunerna i Uppland finns även den stora sverigefinska kommunen Upplands Väsby på skamlistan. Eila Bromme, kommunalråd i Upplands Väsby, säger till SR Sisuradio att man inte hunnit med det, men att det kommer.

På Upplands-Väsby sida finns information på finska - om kommunens sevärdheter och var man kan hitta bank och systembolag, men inte ett ord om det finska förvaltningsområdet eller rättigheterna det ger till förskola och äldrevård på finska. Inte heller Botkyrka, Upplands-Bro eller Tierp har information om minoritetslagen. Vissa kommuner, som Österåker, har några pliktskyldiga rader, men bara om den som letar redan förstår att söka efter just den informationen. Men visst finns det bra exempel också: förutom primusen Eskilstuna har även Huddinge, Hallstahammar och Stockholm rejäla infopaket om förändringen.
(SR Sisuradio/Niki Bergman och Kaisa Vuonokari)


--

Lennart Rohdin ska leda ny minoritetsenhet

Lennart Rohdin blir chef för den nya minoritetsenheten vid Stockholms länsstyrelse. Han ska i sitt nya uppdrag ansvara för uppföljningen av minoritetslagen i hela Sverige, enligt det uppdrag för uppföljning och bevakning som länsstyrelsen fått tillsammans med Sametinget. Lennart Rohdin är nu minoritetsminister Nyamko Sabunis politiske rådgivare. Han tillträder sitt uppdrag på länsstyrelsen den 19 april.
(SR Sisuradio)

--

Kommunallagen kan köra över minoritetslag

Minoritetslagen kan i praktiken bli överkörd av kommunallagen. Finska föreningar har i många kommuner lämnat in förslag om att ingå i det så kallade finska förvaltningsområdet med fler rättigheter att använda finskan, men initiativen ger inga garantier för att de beslutande i kommunen stöder förslaget eller ens utreder intresset.

Kommunen har i praktiken möjlighet att förkasta ett förslag om anslutning till det finska förvaltningsområdet eftersom minoritetslagen inte är satt över andra lagar utan gäller parallelt. Därför kan kommunallagen i praktiken komma att köra över minoritetslagen.
(SR Sisuradio/Niki Bergman)

--

Raija Kangassalo ny finsk språkvårdare

Raija Kangassalo har valts till ny språkvårdare för finska språket på Språkrådet. Kangassalo arbetar för närvarande som lektor i finska vid Mälardalens högskola. Hon har tidigare varit vice ordförande för Sverigefinska språknämnden. I sitt forskningsarbete har hon fokuserat på språkinlärning och minoritetsspråk. Hennes avhandling behandlar utvecklingen av finska och sverigefinska barns frågesyntax. Kangassalo tillträder sin nya tjänst den 1 juli.
(SR Sisuradio)

--

Ja till mer kärnkraft i Finland

Den finska riksdagen kan komma att godkänna ett nybygge av kärnkraft under våren. Över hälften av riksdagsledamöterna stöder nybygge, visar en gallup av Yles nyheter. Bara en knapp fjärdedel av riksdagsledamöterna säger nej till kärnkraft. Den stora ja-majoriteten består av de tre största partiernas ledamöter. Den stora tvisten lär bli om hur många nya tillstånd riksdagen kan godkänna.
(SR Sisuradio)

--

Finska vapenlagar stramas åt

I Finland föreslås ett förbud av halvautomatiska vapen och en skärpning av kontrollen över vapenlicenserna. Efter dödsskjutningarna i Kauhajoki tillsattes en grupp att se över de liberala finska vapenlagarna. I sin slutrapport föreslår gruppen att åldersgränsen för innehav av flera vapenslag höjs till 20 år, att tillstånden blir tidsbegränsade och att vapeninnehav föregås av två års hobbyskytte. Elva personer dog i skottdramat i Kauhajoki i september 2008 då en 22-årig elev sköt ihjäl tio andra personer och sig själv.
(SR Sisuradio)

--

Svensk glöggdryck blir finsk

Ett antal svenska dryckesklassiker kommer att övergå i finsk ägo. Finska Altia köper bland annat Explorer-vodkan och O.P.Anderson -akvaviten. Genom affären blir Altia marknadsledande i Sverige. Pernod Ricard köpte för några år sedan statliga Vin & Sprit. Nu vill företaget renodla sin produktportfölj och fokusera på flaggskeppet Absolut vodka och säljer därför produkter som främst finns på den lokala marknaden till Altia, som Blossa glögg. Altia ägs av finska staten.
(SR Sisuradio/Katri Nisula)

--

Finsk undervisningsminister slår slag för svenskan

I Finland anser utbildningsminister Henna Virkkunen att skolelever ska läsa svenska redan från femte klass. Nu läser de flesta svenska från sjuan. Virkkunen konstaterar i en intervju i tidningen Keskisuomalainen att det är lättare att lära sig språk ju tidigare man börjar. Att börja läsa svenska som 13-åring tycker Virkkunen inte är en bra idé. Det är svensklärarnas förening i Finland som föreslagit att svenskaundervisningen ska tidigareläggas.
(SR Sisuradio)

--

Mannerheim-film fick finansiär

Den finska storfilmen om marskalk Mannerheim har äntligen löst finansieringsfrågan och nu kan inspelningarna börja i höst, skriver Helsingin Sanomat. Filmproducenterna har skrivit ett avtal med en tysk finansiär och medproducent i Berlin. Budgeten för regissören Renny Harlins storfilm om Mannerheim har stigit till 13 miljoner euro. Mannerheim var militär under den ryska tsaren och blev efter det finska inbördeskriget 1918 riksföreståndare, men är mer känd för sin roll under Vinterkriget och Fortsättningskriget. Mannerheim blev republiken Finlands president 1944 och är den ende som innehaft en marsalk-titel. Finske regissören Renny Harlin har tidigare regisserat Hollywood-filmer som Cliffhanger, The long kiss goodnight och Deep Blue Sea.
(SR Sisuradio)

--

Redaktör Niki Bergman
niki.bergman@sr.se

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".