Sisu-nyheter på svenska vecka 8

Romsk diskriminering lätt att bevisa

Ämnen den här veckan:

  • Diskriminering av romer lätt att bevisa
  • Finskaböcker med sverigefinsk prägel
  • Ny redovisningsplikt för myndigheter
  • Finska regeringspartier tveksamma till poströstning

Diskriminering av romer lätt att bevisa

Romerna är den minoritetsgrupp som både söker och får mest hjälp av diskrimineringsombudsmannen DO. I veckan publicerade DO sin årsrapport och av den framgår att DO vinner nästan alla rättsfall där romer har utsatts för diskriminering. Enligt diskrimineringsombudsmannen Katri Linna är fallen där romer utsatts för diskriminering oftast lätta att bevisa, särskilt när det handlar om diskriminering i affärer och på restauranger.

Även sverigefinnar anmäler fall av diskriminering till DO. Det kan då handla om brist på modersmålsundervisning i skolan eller om föreningar som är missnöjda med att de inte har fått ekonomiskt stöd, säger Katri Linna till SR Sisuradios nyheter.

--

Finskaböcker med sverigefinsk prägel

Till hösten kommer Sveriges skolor, för första gången sedan 80-talet, att kunna köpa in finskaböcker med en sverigefinsk prägel. Läroböckerna som har fått namnet Heippa är tänkta att användas i finskundervisningen i första hand på mellanstadiet. Böckerna har tagits fram under ledning av Raija Kangassalo vid Mälardalens Högskola och är alltså de första finskaböckerna sedan 80-talet där utgångspunkten är livet i Sverige och den sverigefinska verkligheten.

För den som är intresserad så kommer de nya Heippa-böckerna också att publiceras på internet.

--

Ny redovisningsplikt för myndigheter

I veckan som gick fick elva stora myndigheter i uppdrag att redovisa hur de tar hänsyn till och arbetar för Sveriges nationella minoriteter. I ett pressmeddelande skriver regeringen att myndigheterna ska redovisa vilka effekter deras arbete haft för minoritetspolitikens mål, dvs. att ge skydd för de nationella minoriteterna, stärka deras möjligheter till inflytande och stödja de historiska minoritetsspråken så att de hålls levande.

En av myndigheter som får det här nya uppdraget att redovisa sitt arbete är Statens skolinspektion. Mats Wennerholm jobbar som utbildningsråd där. Han tror inte att det nya uppdraget kommer att ändra särskilt mycket på skolinspektionens arbete.

Andra myndigheter som har fått i uppdrag att bättre redovisa sitt minoritetsarbete är bland annat Folkhälsoinstitutet, Socialstyrelsen och Statens Kulturråd.

--

Finska regeringspartier tveksamma till poströstning

I Finland är de största regeringspartierna, Samlingspartiet och Centern, tveksamma till att ge utlandsfinnar rätt att poströsta. Utlandsvenskar har sedan länge kunnat poströsta i både riksdagsval och EU-val, men i Finland är alltså både Samlingspartiet och Centern tveksamma. Enligt Centerns riksdagsledamot Seija Turtiainen är poströstning opålitligt och risken att den som röstar blir påverkad i sitt val är för stor.

I London har den finska församlingens pastor Juha Rintamäki dragit igång en kampanj för att ge utlandsfinnar rätt att poströsta. Kampanjen bygger på att skicka vykort till de finska riksdagsledamöterna med krav på rätten att få poströsta. Hittills har vykort dimpit ner från många länder i Europa och målet är utlandsfinnarna ska få poströsta i nästa riksdagsval, om drygt ett år.

--

SR Sisuradio/Erik Regnström
sisupasvenska@sr.se

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista