Sisunyheter på svenska vecka 9

Nya regler för finska partier

Ämnen den här veckan:

  • Tornedalsfinska etta på v-lista i Norrbotten
  • Kulturrådet efterlyser mer pengar till minoritetskultur
  • Nya regler ska öppna partifinansiering i Finland
  • Riikka från Småland invald i hockeyns Hall of Fame

Holma mot riksdagen

I takt med att partierna börjar bli med klara med sina riksdagslistor till valet i höst dyker det upp sverigefinska och tornedalsfinska kandidater på listorna. En sådan är Vänsterpartiets riksdagsledamot Siv Holma från Kiruna. Vänsterpartiet i Norrbotten har placerat den meänkielitalande Siv Holma som nummer ett på sin lista, och om inte vänsterpartiet åker ur riksdagen så betyder det att Holma får fortsätta som riksdagsledamot.

Andra minoritetspolitiker som har placerats högt upp, och har god chans att komma in är, socialdemokraternas Pyry Niemi från Uppsala län och Meeri Wasberg från Stockholms län, Moderaternas Saila Quicklund från Jämtland och Folkpartiets Nina Lundström från Stockholm.

I april blir riksdagslistorna klara, och då kan man se vilka minoritetspolitiker som kan tänkas komma in i riksdagen.

--

Kulturrådet vill ha mer pengar till minoriteter 

Statens Kulturråd vill ha mer pengar av regeringen för att kunna stödja minoritetskulturen bättre. I dagsläget ligger det årliga stödet till minoritetskulturen på dryga 7 miljoner kronor, och kulturrådet vill nu ha två miljoner till av regeringen.

I sitt budgetunderlag för nästa år skriver Kulturrådet att de nationella minoriternas kultur vilar på en bräcklig grund och därför vill man satsa mer på kulturprojekt och institutioner som jobbar med hålla Sveriges fem nationella minoritetsspråk vid liv.

Bland projekt som under de senaste åren har fått stöd från Kulturrådet finns bland andra fjäll- och samemuseet Attje, Romskt kulturcentrum i Stockholm och den sverigefinska teatern, Uusi Teatteri.

--

Nytt valsystem i Finland 

I Finland har regeringpartierna kommit överens om att, från och med valet nästa år, flytta på valdagen från mars till slutet av april. I förslaget till nytt valsystem som nu går till den finska riksdagen för beslut vill regeringen också skärpa reglerna om partifinansiering. Under de senaste året har mediena i Finland grävt fram flera fall där bidragsgivare som partierna själva inte har berättat om har avslöjats. Nu vill den finska regeringen att gränsen för hur mycket en enskild person får ge till ett parti ska vara 30 000 euro per år, ungefär 300 000 kronor. Partierna måste också offentliggöra alla bidragsgivare som ger över 1 500 euro i stöd.

--

Riikka från Småland invald i Hall of Fame

Ishockeyspelaren Riikka Välilä, från Ljungby i Småland, har valts in i ishockeyns så kallade Hall of Fame i Nordamerika. Riikka Välilä är den första icke-nordamerikanska kvinnan som får utmärkelsen. Riikka Välilä spelade i Finlands landslag fram till 2003, och har bland annat olympiskt brons, VM-brons och EM-guld i meritförteckningen.

Några som tidigare valts in i hockeyns Hall of Fame är Wayne Gretzky, Börje Salming och Sven Tumba.

--

SR Sisuradio/Erik Regnström
erik.regnstrom@sr.se

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista