Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vallius selvittää Mälarinlaakson hallintoaluetta

Publicerat torsdag 22 januari 2004 kl 11.51

Mälarinlaakson suomenkielisen hallintoalueen toteuttamismahdollisuutta ryhtyy selvittämään valtiopäiväedustaja Paavo Vallius.

Hallitus nimesi torstaina selvitysmiehen ja antoi hänelle ohjeet työnsä pohjaksi.

Selvitys on määrä valmistua maaliskuussa 2005.

Valliuksen tehtävänä on selvittää, onko Tukholman ja Mälarinlaakson alueilla edellytyksiä antaa yksityisille kansalaisille oikeus käyttää suomen kieltä viranomaisten luona ja tuomioistuimissa asioitaessa.

Ruotsinsuomalaiset ovat olleet kansallinen vähemmistö vuodesta 2000 alkaen.

Suuri osa heistä asuu Tukholman ja Mälarinlaakson seudulla, todetaan hallituksen päätöksessä.

Tällainen oikeus on jo aiemmin tietyissä Norrbottenin kunnissa, todetaan hallituksen päätöksessä.

Selvitysmies Paavo Vallius sanoo Sisuradiolle, että hän aikoo ensin perehtyä Norrbottenin suomenkielisen hallintoalueen kokemuksiin.

Selvitys on määrä valmistua vuoden 2005 maaliskuussa, ja uutta lakia voidaan päästä soveltamaan aikaisintaan heinäkuussa 2006, arvioi Vallius.

(SR Sisuradio/tm/er)

Hallituksen tiedote:

Utredning om finska språket i Stockholms- och Mälardalsregionen

Regeringen har i dag beslutat om direktiv för en särskild utredare som ska analysera om det finns förutsättningarna att ge enskilda rätt att använda finska språket i kontakt med myndigheter och domstolar i Stockholms- och Mälardalsregionen. En sådan rätt finns sedan tidigare i vissa kommuner i Norrbotten.

Sverigefinnar är sedan år 2000 en erkänd nationell minoritet i Sverige och finska ett erkänt minoritetsspråk. En stor del av de finsktalande i Sverige bor i Stockholms- och Mälardalsregionen. Det finns därför skäl att nu utreda förutsättningarna för att utvidga den lagstiftning som gäller i norra Sverige till att gälla även i ett område inom Stockholms- och Mälardalsregionen. Utredaren ska redovisa sitt uppdrag senast den 1 mars 2005.

Som utredare kommer riksdagsledamoten Paavo Vallius (s) att utses.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".