Sisu-nyheter på svenska vecka 12

Sverigefinnar fick egen nationaldag

Ämnen den här veckan:

  • Sverigefinsk nationaldag utsedd
  • Finsk aktivitet i Hällefors
  • Finska stuvare i vild strejk
  • Ökat motstånd mot kärnkraft i Finland
  • Fanny och Alexander sätts upp i Helsingfors och i Tammerfors

Sverigefinsk nationaldag utsedd

Sverigefinnarna har fått sin egen nationaldag, den 24:e februari. Nationaldagsdatumet valdes med folklivsforskaren Carl Axel Gottlunds födelsedag, den 24:e februari, i åtanke. Carl Axel Gottlund (1796-1875) ses som den person som "upptäckte" de finsktalande skogsfinnarna i Sverige i början av 1800-talet.

Beslutet att instifta en nationaldag för sverigefinnarna togs av sverigefinnarnas delegation som består av representanter för flera olika sverigefinska organisationer. Sedan tidigare har både samerna och romerna sina egna nationaldagar.

--

Finsk aktivitet i Hällefors

I Hällefors i Örebro län föreslår den lokala finska föreningen, Suomi-Seura, att kommunen ska ansluta sig till det finskspråkiga förvaltningsområdet. I en skrivelse till kommunen föreslår föreningen att Hällefors kommun anmäler sitt intresse att frivilligt ingå i förvaltningsområdet i finska språket. Det skulle bland annat innebära att kommunen översätter svensk information även till finska.

- Om man tittar historiskt har finskan funnits med i vår kommun sedan 1500-talet och fram till i dag, säger Matti Nylund, från föreningen till tidningen Nerikes Allehanda.

Sen tidigare är ett tjugotal kommuner, bland annat i Mälardalen och i Norrbotten, med i det finska förvaltningsområdet.

--

Finska stuvare i vild strejk

De finska stuvarna gick i torsdags ut i vild strejk. Under en dag protesterade hamnarbetarna mot att arbetsgivarna använde strejkbrytare under den två veckor långa stuvarstrejken som avslutades för en dryg vecka sen. Det finska näringslivets organisation, Elinkeinoelämän keskusliitto, fördömde genast den vilda strejken, och arbetsgivarna säger att man kommer att ta strejken till den finska arbetsdomstolen. Transport-arbetarfacket å sin sida sade att man inte stödjer den vilda strejken, men att man förstår orsakerna bakom den. I fredags gick stuvarna tillbaka till arbetet.

--

Ökad motstånd mot kärnkraft i Finland

I Finland blåser det motvind för kärnkraften. Enligt en opinionsundersökning som publicerades av Helsingin Sanomat och YLE i veckan har stödet för att bygga nya kärnkraftverk minskat. För fyra år sedan svarade 62 procent av de tillfrågade "ja" på frågan om man skulle bygga nya kärnkraftverk i Finland. Nu har den siffran sjunkit till 53 procent. Den finska riksdagen ska under våren bestämma om byggnadslov för ett sjätte kärnkraftverk i Finland.

--

Finska skor till svenska soldater

Den finska skotillverkaren Nokian Jalkineet har vunnit upphandlingen om att få leverera nya stövlar till den svenska armén. Företaget ska leverera både sommar- och vinterstövlar till de svenska soldaterna. Och i förra veckan meddelade den svenska försvarsmakten att även kängor ska köpas in från Finland. Försvaret har beställt 50 000 par kängor från den finska skotillverkaren Sievi.

--

Fanny och Alexander sätts upp i Helsingfors och i Tammerfors

Teaterversionen av Ingmar Bergmans film Fanny och Alexander ska sättas upp både på svenska och på finska i Finland. Den svenskspråkiga versionen får premiär i på Svenska Teatern i Helsingfors i september. Den finskspråkiga versionen sätts upp av Tammerfors Arbetarteater och har sin premiär i november.

--

SR Sisuradio/Sisu På Svenska
sisupasvenska@sr.se

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".