Anna Maria Espinosa, sångare / laulaja

Anna Maria Venäläinen som hon från början hette. Det första minnet av Anna Maria var när vi blev bekanta för sex år sedan. Det var på Månskensorkesterns första rep hemma hos vår gemensamma vän och kollega Viktor Brobacke. Minns att jag då möttes av de vackraste stämmor någon kan äga. Anna Maria satt på en pall och sjöng Kotkan Ruusu. Den första tangon som vi tolkade med Månskensorkestern.

För mig symboliserar Anna Maria den nya tidens kvinna som förvaltat sitt arv och begåvning. Men som även balanserar ett hårt artistliv som kvinna i en allt för ofta mansdominerad musikvärld. Där hon ej räds för att rikta åsikter för att markera att hon ej ställer sig bakom en behagande kvinnokultur utan vill representera något annat, något nytt. Hon har även visat att hon ej räds för att dra den svenska korrektheten och jantelagen i näsan, kanske till och med den finska? Sedan vårt första möte har mycket hänt i Anna Marias liv. Hon har sedan en tid tillbaka haft en karriär som soloartist och deltagit i både Allsång på Skansen och Melodifestivalen. Vi träffas i Anna Maria och Astors kök i södra Stockholm.


(Ohjelma on kuultavissa nettiradiosta 30 päivää.)

Anna Maria Espinosan äiti on suomalainen, isä espanjalainen. Anna Maria tutustui isäänsä vasta aikuisiässä mutta hänen ulkonäössään ja temperamentissaan näkyy niin suomalaisuus kuin etelämaalaisuuskin.
Anna Maria tuli suuren yleisön tietoisuuteen Ruotsin euroviisukarsinnoissa 2010.
Hän esitti omaperäisen laulun När ljusen brunnit ut, jossa oli mukana aimo annos suomalaista tangofiilistä.
Anna Marian kirkas ja kantava ääni on jo ennen euroviisuja herättänyt huomiota samoin kuin hänen mielipiteensäkin – Anna Maria on peloton ja hän sanoo suoraan mitä ajattelee, kiertelemättä ja keimailematta.

Musik/musiikki: Club Killers: Perfidia, Anna Maria Espinosa: A little Moonlight