Nyheter på svenska vecka 20

Boråsborna saknar finskt dagis

  • Årets konstnärer valda
  • Rettig tar över Nordkalk
  • Lagtext gör samer till folk
  • Anne-Lie Kinnunen är död       

I den pinfärska förvaltningskommunen Borås ökar nu kraven på finskspråkig förskola. Hittills är det inte klart hur det skall ordnas, men lagen är tydlig gällande rättigheterna till det. Vår reporter Raili Turunen har träffat Maria Immonen och Susanna Kyllönen, som vill att deras barn skall lära sig ordentlig finska.

Susanna Kyllönen anser, att det inte räcker att dottern bara får höra finska hemma. Hon tycker inte att familjens andra generationens finska är tillräckligt flytande och hoppas att förskolan skall ha språkkunnig personal som talar en sådan finska, som används i dagens Finland, inte ett femtio år gammalt språk. Maria Immonen håller med.

De tror inte på kommunalrådets påståenden om, att det inte skulle finnas någon efterfrågan av finsk förskola i den nya finska förvaltningskommunen Borås.

Årets konstnärer valda

I början av den gångna veckan valdes också årets sverigefinska konstnärer. Konstföreningen Suomiarts jury enades om att titeln går till Helena Piippo Larsson med teckningen Den Nordiska Paviljongen. Årets unga konstnär och publikens favorit heter Anton Wiraeus. I tävlingen deltog drygt 100 olika konstverk.

Rettig tar över Nordkalk

Familjeföretaget Rettigs innehav i Nordkalk stiger från 49 till 100 procent. Nordkalk är en tillverkare av kalkstenbaserade produkter och bedriver verksamhet i Sverige, Finland, Estland, Norge och Ryssland. Von Rettigs äger redan bland annat Strömma Kanalbolag och Göta Kanal -rederiet i Sverige.

Ny grundlag gör samer till ett folk

I veckan behandlade riksdagens konstitutionsutskott förslaget till ny svensk grundlag. Enligt förslaget som riksdagen ska ta ställning till så kallas samerna ett folk i grundlagen. Dethär stärker samerna, menar folkrättsprofessor Ove Bring. Han säger att ett folk har teoretiskt större rätt till självbestämmande än en minoritet.

Finsk pop i Stockholm

Stockholm Sisu Nights heter den serie med konserter, som ska samla ihop sverigefinländare för en gemensam kväll där de kan njuta av finskspråkig musik med populära finländska artister. Först ut är Eppu Normaali den 3 september, därefter Lauri Tähkä & Elonkerjuu den 22 oktober. 

Sångerskan Anne-Lie Kinnunen är död.

Anne-Lie Kinnunen, som kom till Sverige som krigsbarn, grundade Stockholms operettensemble år 1979 och öppnade därmed upp för denna lite lättare variant av opera för det svenska folket. I årtionden var Hallwylska palatsets gård i Stockholm scen för otaliga operetter. Anne-Lie Kinnunen skulle i sommar ha fyllt 74 år. Hon led av den kronioska lungsjukdomen KOL trots att hon aldrig har rökt. Hon trotsade sjukdomen ända in i det sista och planerade för ett 20-tal föreställningar i sommar.

Redaktör Maynie Rantala
sisupasvenska@sr.se