Sisunyheter på svenska

Polisen undersöker bastuolyckan

*Förundersökning om bastuolyckan

*Sänkt promillegräns föreslås i Finland

*Upplands-Bros finnar mötte politikerna

*Bilden av Finland ska ändras

Förundersökning om bastuolyckan

I Finland har förra helgens tragiska dödsolycka under bastu-VM i Heinola lett till att polisen kommer att göra en förundersökning om eventuellt brott.

Polisens brottsrubriceringen är tills vidare vållande till annans död.

Det var för en dryg vecka sedan som en av de två finalisterna i tävlingen, ryssen Vladimir Ladyzhenskiy, dog i bastun 110-gradiga värme. Den andra finalisten, en finsk man, fördes till sjukhus. Hans tillstånd är stabilt.

Alla som deltog i tävlingen fick skriva under ett papper att de deltar på egen risk. De informerades också om riskerna med att delta.

Arrangörerna för bastu-VM meddelande tidigare i veckan att ett eventuellt beslut om att lägga ner hela tävlingen görs först i höst, när händelseförloppet kring dödsolyckan står helt klart.

Sänkt promillegräns föreslås i Finland

Den finska regeringen ska i höst se över promillegränserna för rattfylleri. I dagsläget är gränsen för rattfylleri i Finland 0.5 promille, men enligt ett förslag ska gränsen sänkas till 0.2 promille, alltså samma som i Sverige.

Det finska inrikesdepartementets chef för polisfrågor, Mikko Paatero, säger till Sisuradios nyheter att det ur polisen synvinkel skulle vara bättre med en enhetlig promillegräns i hela Norden.

Det finska regeringens beslut om att sänka promillegränsen väntas alltså senare i höst. Innan den nya gränsen kan träda i kraft måste man första skriva om lagen. Det slutliga beslutet tas sedan av den finska riksdagen.

Upplands-Bros finnar mötte politikerna

Sverigefinska rättigheter och åldringvård. Det är de frågor som Upplands-Bros finska förening Kaleva tog upp när dom igår, lördag, ordnade en utfrågning av lokala politiker inför höstens val.

Alla partier i Upplands-Bros kommunalfullmäktige var inbjudna för att berätta vad de vill göra för att till exempel förbättra åldringsvården på finska i kommunen.

Föreningen Kalevas styrelseledamot Osmo Aho säger till Sisuradios nyheter att föreningen vill att kommunens politiker ska se till att det rekryteras personal som kan finska till kommunens äldreboenden.

Bilden av Finland ska ändras

I Finland tycker regeringen att bilden av Finland utomlands har blivit föråldrad.

Istället för de klassiska bilderna av Finland som de tusen sjöarnas land där man ser renar lite överallt vill regeringen skapa en ny modernare image för Finland.

Uppdraget att förnya den finska imagen har gått till en speciell varumärkesarbetsgrupp som ska presentera sina förslag i slutet av året.

Laura Kolbe, som är historiker och är med i arbetsgruppen, säger till Sisuradios nyheter att det känns fel, att som man hittills gjort, bara berätta om orörd natur, periferi och renar, när de flesta finnar idag faktiskt bor och arbetar i städer, precis som andra européer.

Laura Kolbe vill än så länge inte avslöja arbetsgruppens förslag, men hon tycker själv att möjlig sak att profilera Finland med vore pålitligheten.

Som ny slogan för Finland föreslår Laura Kolbe "Finland - landet med världens pålitligaste handslag".

SR Sisuradio/Erik Regnström
sisupasvenska@sr.se

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista