Sisu-nyheter på svenska

Sisu-nyheter på svenska vecka 39

* Bara 20 skolor erbjuder finska
* Bluffläkare dömd till fängelse
* Nytt invandrarkritiskt parti i Finland
* SD:s stöd över sju procent i Torshälla
* Sagotävlingens vinnare utsedda

Bara 20 skolor erbjuder finska

På bara 20 grundskolor i Sverige har eleverna möjlighet att välja finska som fritt språkval, och det är exakt lika många eller lika få skolor som för två år sedan. Det visar Sisuradios kartläggning.

På alla skolor i Sverige finns möjligheten att läsa tyska, franska eller spanska. Men finska finns alltså bara på 20 grundskolor.

Skolorna som erbjuder finska finner man till stor del i Norrbotten, i Tornedalens närhet.

Men även i Eskilstuna, i Stora Höga i Västsverige och i Rönninge utanför Stockholm kan eleverna välja finska istället för till exempel tyska.

Bluffläkare dömd till fängelse

I Finland dömdes den så kallade bluffläkaren i onsdags till ett och ett halvt års ovillkorligt fängelse.

Den 24-årige mannen från Esbo dömdes för två fall av grov förfalskning, två fall av olovligt utövande av läkaryrket och två fall av grovt bedrägeri.

Bluffläkaren jobbade som läkare vid två hälsocentraler i Helsinforsregionen helt utan att ha studerat medicin.

Några vårdfel tycks han ändå inte ha begått. Det rapporterar YLE i veckan.

Nytt invandrarkritiskt parti i Finland

I Finland håller ett nytt invandrarkritiskt parti på att bildas.

Det så kallade Frihetspartiet, Vapauspuolue, uppgav i veckan att man nu har de 5000 namn som behövs för att registreras som parti och man tänker delta i riksdagsvalet nästa år.

Partiet är invandrarkritiskt, vilket kanske illustreras av att man på sin webbsida har en länk till Sverigedemokraterna i Sverige.

Av de nuvarande riksdagpartierna i Finland har partiet Sannfinländarna "Perussuomalaiset" varit det som mest uttalat har varit kritiskt mot att släppa in invandrare i Finland.

Enligt det nya Frihetspartiet så ligger Sannfinländarnas politik "för långt till vänster".

SD:s stöd över sju procent i Torshälla

I Torshälla utanför Eskilstuna, där många sverigefinnar bor, fick Sverigedemokraterna över sju procent av rösterna i riksdagsvalet.

När Sisuradios reporter Merja Laitinen i veckan besökte Torshälla var det nästan ingen som vill kommentera Sverigedemokraternas framgång i området.

Den finska föreningens ordförande Erkki Parviainen vill inte ge sig på att försöka förklara. Jag är överraskad, säger han.

Och i det lilla området Krusgårdsberget i Torshälla, där den lokala finska föreningen har sin lokal blev stödet för Sverigedemokraterna över tolv procent.

Sagotävlingens vinnare utsedda

Nu har vinnarna i Sisuradios och Språkrådets gemensamma sagotävling utsetts.

Sagotävlingen hade som mål att få fram nyskrivna sverigefinska sagor och till tävlingen som drog igång i våras fick man in sammanlagt 54 nya sagor.

Vinnarna i tävlingen blev Anja Kemppainen med sagan "Sepen työpäivä" (Sepes arbetsdag), Kristiina Ylipekkala med sagan "Veeti ja sulka" (Veeti och fjädern), Marja Räihä med sagan "Mestarikissa" (Mästarkatten), Anneli Heikka med sagan "Vad heter du?" och Eeva Meriläinen med sagan "Omenien taisto" (Äpplenäs kamp).

Och vinnarsagorna de finns att läsa på Sisuradios webbsida på internet från och med torsdagen den 7:e Oktober.

Sveriges Radio Sisuradio/Sisu på svenska
sisupasvenska@sr.se

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".