Erik Ullenhag, ny integrationsminister. Foto: Fredrik Persson/Scanpix
Sisu på svenska vecka 40

Regeringen byter minoritetsminister

* Minoritetsfrågorna till Arbetsmarknadsdepartementet
* Somaliska familjesammanföringarna har upphört
* Tufft debattklimat i asylfrågor i Finland
* Finland vill förbjuda tiggeri på gator

De sverigefinska frågorna ligger numera på den nya integrationsministern Erik Ullenhags (FP) bord. Tobias Billström (M) fortsätter som migrationsminister medan Nyamko Sabuni (FP) fortsätter med att ta hand om jämställdhetsfrågorna och får också ansvaret för barnomsorgen och vuxenutbildningen som biträdande utbildningsminister.

Sverigefinländska delegationens ordförande Esko Melakari tycker att det är bra att Sabuni som tidigare var den ansvarige ministern i frågor som rör sverigefinnarnas rättigheter, nu blir biträdande utbildningsminister, för att det är just inom skolan och förskolan som sverigefinnarna fått minst gehör för sina språkliga behov. Melakari tror att Sabuni kan hjälpa till att stärka de nationella minoriteternas ställning inom skolan. Han anser också att den nya integrationsministern Erik Ullenhag är väl insatt även i de sverigefinska frågorna.

Arbetsmarknadsdepartementet väcker förundran

Vänterpartiets återinvalda riksdagsledamot Elina Linna har däremot svårt att förstå varför ansvaret för att skydda de nationella minoriteterna i Sverige nu ska ligga inom arbetsmarknadsdepartementet. Precis som statsvetaren Olof Ruin tycker hon att kopplingen känns främmande, eftersom det är minoritetsspråken som skall värnas och sverigefinländarna har inga påtagliga svårigheter att komma in på arbetsmarknaden. De tycker båda att minoriteterna snarare är en kulturell fråga i Sverige.

Den nya integrationsminisetrn Erik Ullenhag sitter i på arbetsmarknadsdepartementet tillsammans med arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M). Som biträdande arbetsmarknadsminister är Ullenhags främsta uppgift att se till att nyanlända flyktingar snabbt kommer in på arbetsmarknaden.

Anhöriginvandringen från Somalia nästan noll

Anhöriginvandringen från Somalia har i princip upphört. I mars började Migrationsverket tillämpa en hårdare praxis som inneburit att 99 procent av alla så kallade familjeanknytningsärenden har fått avslag. Det strider mot de konventioner om att familjer som splittrats i krig ska få återförenas, som Sverige skrivit under, uppger SR Ekot.

Utan pass beviljas inget uppehållstillstånd och Sverige har inte accepterat somaliska pass sedan 1991, vilket gör det mycket svårt för somalier att bevisa familjebanden till exempelvis sina barn.

Finländska politiker hårda i tonen

De humana aspekterna har glömts bort och invandrarana ses som ett administrativt problem. Så beskriver frilansjournalisten och människorättsaktivisten Jussi Förbom politikernas sätt att tala om invandrigsfrågorna i sin nya bok Hallan vaara eller Risk för frost. Boken baserar sig på en genomgång av riksdagstalen gällande asyl under de senaste tio åren. Förbom visar på att den hårda tonen gentemot asylsökande inte är någon ny företeelse i Finland, utan att tonen har varit skarp i en längre tid. Han säger också att det är främt de största partierna som står för den hårda linjen.

Redaktör Maynie Rantala

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".