Saamekäräjien puheenjohtaja Ingrid Inga. Kuva: Marie Enoksson/Sametinget.
SISU-NYHETER PÅ SVENSKA

Krigsbarnen räknades fel

Sisu-nyheter på svenska vecka 47
5:39 min

*Krigsbarnen räknades fel

*Samerna får grundlagsskydd

*Meänkieli viktigt för ungdomar

*Finlands varumärke förnyas

*Liet International avgörs

Krigsbarnen räknades fel

Antalet finska krigsbarn som blev kvar i Sverige var betydligt mindre än vad man hittills har trott. Det framgår av en kommande avhandling från Helsingfors Universitet. Enligt forskaren Pertti Kavén stannade ungefär 7100 barn i Sverige efter kriget. Hittills har man trott att antalet var ungefär 15 000.

Den tidigare, högre siffran, byggde enligt Kavén på räknefel som gjordes under kriget på det så kallade "Finlandskontoret" i Stockholm. Enligt Kavén räknades flera barn två gånger, och på kontoret blandade man även ihop antalet resor från Finland med antalet barn som faktiskt fick ett nytt permanent hem i Sverige. Pertti Kavéns avhandling läggs fram vid Helsingfors Universitet den 18 december.

Samerna får grundlagsskydd

Samernas ställning stärks betydligt i den nya grundlagen som riksdagen klubbade i veckan. Som enda nationella minoritet nämns samerna i den nya grundlagstexten. Att samerna nämns i lagen betyder att det krävs två riksdagsbeslut, med ett val emellan, för att t.ex. försvaga samernas ställning som en minoritet med egen kultur och eget språk.

Sametingets ordförande Ingrid Inga är nöjd med den nya grundlagen, och enligt henne bör grundlagsändringen få betydande konsekvenser även internationellt. Än så länge har Sverige emellertid inte skrivit under FN:s så kallade ILO-konvention, som ytterligare skulle stärka samernas ställning. Bakgrunden till det är de eventuella marktvister som skulle kunna uppstå om samerna med stöd av konventionen gör anspåk på landområden t.ex. i Norrbotten.

Meänkieli viktigt för ungdomar

Ungdomar i Tornedalen tycker att det viktigt med tornedalsfinska, meänkieli, men det är ytterst få ungdomar som använder språket i sin vardag. Det framgår av en undersökning från Uleåborgs universitet i Finland. Forskaren Laura Arola har intervjuat nästan 500 gymnasie-elever från Haparanda till Pajala.

Av de intervjuade så hade 40 procent hört meänkieli eller lärt sig språket, men det var ändå ytterst få använde meänkieli i sitt dagliga liv. En positiv nyhet för meänkieli är att de gamla skamkänslorna kring språket inte finns kvar hos de unga. Ungdomarna i Tornedalen vill identifiera sig med meänkieli eller med finska, säger Laura Arola. Inställningen till meänkieli och till finska är alltså positiv bland ungdomarna i Tornedalen. Men för att språket ska överleva i norr krävs det att fler även börjar prata språket, säger forskaren Laura Arola till Sisuradios nyheter.

Finlands varumärke förnyas

Finland vill putsa på sitt varumärke utomlands. I veckan kom den av regeringen tillsatta varumärkesgruppen med sitt förslag om hur Finlands image utomlands ska förnyas. Varumärkesgruppen föreslår att Finland ska lanseras som världens konfliktlösare. Enligt varumärkesgruppen passar finländarnas praktiska och raka sätt att ta sig an utmaningar bra för en internationell roll som medlare och konfliktlösare.

Euromynt på villovägar

Vid årskiftet ska Estland börja använda euro, men redan nu har estniska euromynt börjat cirkulera i det estniska samhället. Det rapporterar den estniska dagstidningen Postimees. Hur stora belopp av euro som kommit ut på den estniska marknaden i för tid är oklart. Ansvaret för att distribuera eurovalutan i Estland har den svenska SE-banken.

Liet International avgörs

Under veckoslutet ordnas sångtävlingen Liet International i Franska Lorient. Liet International som även brukar kallas minoritetsspråkens eurovisionsschlager festival ordnas nu för sjunde gången. Förra året ordnades tävlingen i Holland och vinnare den gången blev det samiska rockbandet Somby. I år deltar bidrag på flera olika minoritetspråk, bland annat samiska, friisiska, friuliska och korsikanska.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".