Mats Wennerholm, projektledare Skolverket Foto: Noora Kettunen/Sveriges Radio Sisuradio
SISU-NYHETER PÅ SVENSKA

Skolverket kommenterar okunskapen

3:30 min

*Skolverket om undersökningen som visar på stor okunskap om minoritetsspråken

*Finsktalande i Umeå värnar om sina rättigheter

*M.A. Numminen blir hedersdoktor

*Finskaundervisningen räddad i Köpenhamn

Skolverket om minoritetsspråken

Som Sisuradios nyheter rapporterade i förra veckan så är de nationella minoritetsspråken fortfarande tämligen okända för många svenskar. Enligt Språkrådets enkät kunde 47 procent av 15-29-åringarna inte nämna ett enda av de nationella minoritetsspråken.

Enligt läroplanen ska elever i den svenska skolan få lära sig om minoritetsspråken. Mats Wennerholm, som är projektledare för modersmålsundervisningsfrågor på Skolverket, kommenterar Språkrådets undersökning.

-Nej, jag tror inte man kan vara nöjd, vilket kunskapsområde man än väljer, om inte ens hälften av ungdomarna har möjlighet att nämna något av det kunskapsområdets centrala innehåll, säger Wennerholm.

Av de nationella minoritetsspråken så var det samiskan som var det mest kända. Av alla intervjuade, oavsett ålder, så visste 62 procent att samiska är ett minoritetsspråk.

Umeås finsktalande aktiverar sig

I början av februari går Umeå med i det så kallade finska förvaltningsområdet, vilket betyder att de finsktalandes rättigheter i kommunen stärks. I veckan ordnade kommunen en informationsträff om saken, och till träffen kom drygt 60 finsk- och meänkielitalande Umeåbor. En av dom var Tapio Tamminen från Umeås finska förening.

- Vi måste trycka på så att det händer något, säger Tamminen till Sisuradios nyheter.

De finsktalande i Umeå kräver bland annat att kommunen anställer en finskspråkig informatör och att informationen på finska på kommunens hemsida förbättras.

M.A. Numminen blir hedersdoktor

Den finländske sångaren och författaren M.A. Numminen blir i maj hedersdoktor vid Åbo Akademi. I motiveringen står det bland annat att Numminen har hjälpt till att överbrygga skillnaderna mellan konst och vetenskap, och minskat klyftan mellan svensk- och finskspråkig litteratur.

M. A., som är en förkortning av namnen Mauri och Antero, är i Finland mest känd för sin jazzmusik, sin avantgardistiska rockmusik och för sina många barnlåtar.

Finskan räddad i Köpenhamn

Finskaundervisningen vid Köpenhamns universitet räddas. I förra veckan veckan berättade Sisuradios nyheter att universitetet planerade att dra ner på undervisningen i finska, för att spara pengar. Enligt ett förslag skulle möjligheten att få en examen i finska tas bort, och finska skulle i fortsättningen bara erbjudas som ett sidoämne.

Efter protester från de drygt 30 finskastudenterna så backar nu universitetsledningen och finskan blir alltså kvar. Köpenhamns universitet är i dagsläget det enda universitetet i Danmark, och i Sydsverige, där det är möjligt att läsa finska upp till kandidatexamen.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista