Även Västerås och Surahammar samt Skinnskatteberg tillhör numera det finska förvaltningsområdet
Sisu-nyheter vecka 4

Ingen finsk skola i Södertälje

6:00 min

Skolinspektionen beviljar inte tillstånd till en sverigefinsk skola i Södertälje. Verket anser att det inte finns ett tillräckligt elevunderlag för skolan. Enligt uppgifter från Statistiska centralbyrån har 15 procent av södertäljeborna finsk bakgrund.

Rektor Markku Peura vid Upplands-Väsby sverigefinska skola, som lett projektet att starta en ny skola i Södertälje, är besviken. Han säger att kraven på att få starta en skola har ökat, när man kräver att skolan i förväg skall kunna ange blivande elevantal. Han tillägger att det är skolan som tar en risk och inte samhället, om elevantalet förblir litet.

Hallstahammar utmärker sig bland förvaltningskommunerna

Hallstahammar blev finsk förvaltningskommun med rätt till finskspråkig förskoleverksamhet och äldrevård i början av fjolåret. Under årets gång användes hela statsbidraget till att stärka finskans ställning i kommunen. Ja, tom satsade kommunen av egna pengar för att få ut informationen till alla.

Av statsbidraget som för Hallstahammars del är 750 000 kronor, har en stor del gått till att avlöna en informatör. Utöver att informera både skriftligt och muntligt har Hallstahammar också satsat på finskspråkig barnteater, finska ljudböcker och undervisningsmaterial.

Kommunen har också anställt en finsk modersmålslärare. Utöver statspotten har kommunen skjutit till 50 000 kronor. Om 23 procent av befolkningen har finländskt ursprung, så bör de kommunala medlen också komma dem till godo, säger informatör Marianne Kiiskinen i Hallstahammar.

Minoritetslagen är tandlös

Den ett år gamla svenska minoritetslagen står sig dåligt i en internationell jämförele. Det säger juris doktor Christina Johnsson vid Raoul Wallenberg-institutet. Hon beskriver lagen som vag och svag och skulle hellre se att man kunde pröva fallen i domstol.

Christina Johnsson deltog nyligen i en minoritetskonferens i Stockholm.

I Björnkulla är finnarna i majoritet

I Huddinge kommun utanför Stockholm finns ett Servicehus, Björnkulla, där två tredjedelar av de äldre har finländskt ursprung.

Kommunen placerar i första hand finskspråkiga på servicehuset, men eventuella lediga rum fylls på med andra sökanden.

På Björnkulla vill man bland annat friska upp de äldres minne med musik och fotoutställningar. Till det satsades i fjol 64 000 kronor.

Huddinge kommun gjorde i fjol enbart av med 59 procent av statsanslget för förvaltningsområdena.

Klass 9A står modell för en svensk skola som inte når målen

Måndagen den 31 januari inlder SVT en dokumentärserie, som berättar om klass 9A vid Mikaelskolan i Örebro. I klassen når inte en fjärdedel av eleverna den kunskapsnivå som krävs, för att man skall komma in på gymnasiet. Outi Honksalo undervisar i svenska som främmande språk och hon hoppas att serien väcker debatt om bristerna i den svenska skolan idag.

Hon berättar, att det finns elever som inte kan multipikationstabellen, när de väl börjar i högstadiet. Och när det första betyget i åttan har ig i alla ämnen, senast då borde föräldrarna vakna. Honkasalo säger, att problemen är välkända, men det händer inget ändå. Hon hoppas att beslutsfattarna äntligen förstår, att det krävs rätt riktade resurser.

Skandinavisk trio toppade kocktävlan

Tommy Myllymäki tog silver i kock-VM i Frankrike. Vinnaren kom från Danmark och trean var norsk.

34-årige Tommy Myllymäki kommer från Katrineholm, där han driver en restaurang.

Bocuse d'Or skapades 1987 av den franske stjärnkocken Paul Bocuse.

Sverige har haft flera framgångar i tävlingen och 1997 vann Mattias Dahlberg.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista