Annikki Hansen. Kuva/Foto: Minna Rajainmäki/Sveriges Radio
SISU-NYHETER PÅ SVENSKA vecka 6

Annikki får inte vård på finska

Sisunyheter på svenska vecka 6
4:19 min

Ämnen den här veckan:

  • 83-åring nekas vård på finska
  • Populister får ökat stöd i Finland
  • Poeten Bo Carpelan har avlidit

83-åring nekas vård på finska

Trots att Stockholms kommun har förbundit sig att ordna äldreomsorg på finska för de som vill ha det, så får den 83 år gamla Annikki Hansen inte ens ställa sig i kö för att komma in på den finskspråkiga äldreboendet Suomikoti i Stockholm. Det rapporterar bland andra Sisuradios nyheter och SVT:s finskspråkiga nyheter "Uutiset" i veckan.

Annikki Hansen har länge velat komma till ett finskspråkigt boende, och trots flera påstötningar så har svaret från Östermalms stadsdelsnämnd varje gång varit nej. Enligt Östermalms stadsdelnämnd får Annikki Hansen redan en fullgod vård i sitt hem, och enligt stadsdelsnämnden så mår Hansen tillräckligt bra för att få vård i hemmet, istället för på ett äldreboende. Det finskspråkiga äldreboende Suomikoti är det enda i Stockholms kommun som erbjuder vård på finska. I dagsläget finns inga lediga platser på vårdhemmet. I Stockholm är behovet av äldreomsorg på finska stort.

--

Populister får ökat stöd i Finland

I Finland har det, enligt egen utsago, populistiska partiet Sannfinnländarna vind i seglen. I flera opinionsmätningar får partiet uppåt 17 procent, och det närmar sig snabbt de tre stora partierna. I reklam-TV-kanalen MTV3:s mätning i veckan fick Sannfinländarna 17 procent. I valet för fyra år sedan fick partiet 4.1 procent.

Partiets framgångar förklaras i Finland bland annat med den verbalt skicklige partiledaren Timo Soinis raka stil och med att regeringspartiet Centern, som tidigare var ett mycket populärt parti på landsbygden, numera tyngs av återkommande avslöjanden om tveksam valfinansiering.

Bland annat misstänks den förre statsministern, och Centerpartisten, Matti Vanhanen, för att under sin tid som statsminister ha fattat beslut om anslag till en stiftelse som sedan bidrog till hans valfinansiering.

I MTV3:s mätning i veckan fick Socialdemokraterna 17.3 procent, Centern 19.3 och de svenska moderaternas broderparti Samlingspartiet 19.8 procent. I mätningen fick De Gröna 9.2 procent, Vänsterförbundet 7.3 procent och Svenska Folkpartiet 4.0 procent. Valet i Finland hålls den 17 april. Förhandsröstningen i Sverige börjar den 6 april.

--

Bo Carpelan har avlidit

Den finlandsvenske poeten och författaren Bo Carpelan gick bort natten till fredagen. Bo Carpelan var en av Finlands mest kända svenskspråkiga författare, och hans böcker har översatts till flera olika språk.

För sina verk fick Bo Carpelan en lång rad litterära priser, bland annat Nordiska Rådets litteraturpris 1977 och Svenska Akademins Nordiska pris 1997. Finlands mest prestigefyllda litterära pris, Finlandiapriset, fick han två gånger. 1993 för boken "Urwind"och 2005 för romanen "Berg".

Bo Carpelan var även en uppskattad gäst i Sverige, bland annat på bokmässan i Göteborg, där han framträdde flera gånger. Bo Carpelan blev 84 år.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".