1 av 2
2 av 2
Förhandsröstning vid finska ambassaden. Foto: Minna Rajainmäki/Sisuradio

Sisu-nyheter på svenska vecka 15

Sisu-nyheter på svenska vecka 15
3:26 min

Sisu-nyheter på svenska handlar denna gång om det finska riksdagsvalet, bristen på utbildade finskalärare i Sverige, distansundervisningens fördelar för minoritetsspråkens överlevnad vid svenska lärosäten samt Europarådets kritik mot tillämpningen av språklagen i Finland.

Rekordmånga förhandsröstade i Sverige

På söndag avgörs riksdagsvalet i Finland, efter en valrörelse som i mångt och mycket kommit att kretsa kring det populistiska partiet Sannfinländarna.

Intresset för det finska valet har varit större än på många år bland dem som bor i Sverige och har rätt att rösta i finska val. Av 104 347 röstberättigade boende i Sverige, utnyttjade 9491 sin rösträtt under förhandsröstningen. På den finska ambassaden i Stockholm förhandsröstade i år 3363 väljare, att jämföra med riksdagsvalet 2007 då bara 2044 valde att rösta. Valdeltagandet i år var 9.1 procent.

Europarådet kritiserar finsk språkpolitik

Finland kritiseras av Europarådet för att inte ta språklagen på allvar. Svenskan som nationalspråk i Finland är hotat om inte svenskaundervisningen samt myndigheternas svenskakunskaper förbättras, menar Europarådet. Kimmo Sasi, ordförande i den finska riksdagens grundlagsutskott, kallar kritiken befogad och meddelar att språkfrågan kommer att utredas.

Björklund lovar åtgärder för fler finskspråkiga lärare

Bristen på finskspråkiga lärare vid svenska skolor blir allt större. Under hösten träder nya behörighetsregler för pedagoger i kraft, och ställer bland annat krav på att samtliga lärare vid förskolor, grundskolor och gymnasier ska ha en minst treårig högskoleexamen. Men antalet nyutexaminerade finskspråkiga pedagoger är försvinnande litet, och i kombination med en allt äldre lärarkår befarar man att bristen på lärare kommer att förvärras.

På utbildningsdepartementet har man uppmärksammat problemet och utbildningsminister Jan Björklund lovar åtgärder:

- Vi förbereder nu ett uppdrag till Högskoleverket för att titta på vad vi kan göra; dels för att attrahera fler sökande till högskolorna samt höja kvaliteten på utbildningen, till såväl förskolan som gymnasiet, säger Jan Björklund.

Distansutbildning lockar språkstudenter

Bristen på finskspråkiga lärare till trots, verkar intresset för att studera finska vara på uppgång, i alla fall vid Mälardalens högskola. Via distansförlagda kurser har man lyckats attrahera fler studenter än på länge, och på högskolan planerar man nu utöka kursutbudet.

Sveriges minsta minoritetsspråk, jiddish är däremot hotat som språk vid svenska lärosäten. Idag bedriver Lunds universitet, som enda lärosäte i Skandinavien jiddishundervisning, men utbildningen är idag hotad på grund av för få studenter. Nu finns planer på att distansförlägga även möjligheten till att studera jiddish:

- Då kommer vi även utveckla distansbaserade kurser i jiddish, som kommer att rikta sig till studenter i och utanför Skandinavien. Det är det enda sättet vi kan bedriva utbildningen på ett ekonomiskt rimligt sätt, säger Marie Källkvist, biträdande prefekt för Språk- och litteraturcentrum vid Lunds universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".