Valets vinnare, Timo Soini. Foto: Matti Kainulainen/SCANPIX
Nyheter på svenska vecka 16

Tuffa regeringsförhandlingar väntar i Finland

Sisunyheter på svenska vecka 16
2:44 min
  • Kompromisser väntar sannfinländarna
  • Dyrare pass i maj
  • På finska i Göteborg

Regeringssonderaren och Finlands blivande statsminister, samlingspartiets ordförande Jyrki Katainen säger, att Finlands ståndpunkt till Portugals krispaket bör vara klar, då EU beslutar i frågan den 16 maj.

Eftersom regeringsförhandlingarna omfattar tre parter, nämligen samlingspartiet, socialdemokraterna och sannfinländarna, kan det komma att dra ut på tiden. Den nya regeringen skall emellertid vara klar senast den 19 maj.

Statsminister Mari Kiviniemi från centern, som backade i valet, har ingen avsikt att ta ännu mera stryk av väljarna genom att presentera krispaketet. Det får den nya regeringen göra, säger hon.

Kompromisser väntar sannfinländarna

I veckan har sannfinländarnas partistyrelse samlats för att dryfta den historiska valsegern. Partiet kommer nu att presentera sina krav i regeringsförhandlingarna. Valframgången leder också till ett mångfaldigat partistöd, vilket gör att sannfinländarna nu kan anställa folk och flytta till en större lokal.

Statsvetaren Jussi Kurunmäki påpekar att ett regeringssamarbete kommer att kräva flera kompromisser, som kan visa sig vara svåra för sannfinländarna att tillåta och då finns det risk för att partiet splittras i olika falanger i riksdagen.

Dyrare pass i maj

Priset på det finska passet stiger i maj från nuvarande 900 kronor till 1100 kronor eller 120 euro. Från Finlands ambassad berättar man att de nya biometriska passen innebär ökade kostnader för Finlands utländska beskickningar.

Är man bosatt i Sverige kan det vara en bra idé att skaffa pass när man är i Finland, för då kommer man undan med knappt halva beloppet.

På finska i Göteborg

Växeln i Göteborgs stad svarar på finska varje tisdagseftermiddag. Växeltelefonist Helen Saine svarar på tisdagar mellan klockan 13 och 16, och kan hon inte svara på förfrågningen direkt, lover hon att återkomma snarast med besked. Den finska telefonsericejn är en del av Göteborgs åtgande som ny finsk förvaltningskommun.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".