Annika Hirvonen. Foto: Minna Rajainmäki/Sisuradio
Nyheter på svenska vecka 17

Ung politiker orolig för ungas drickande

Nyheter på svenska vecka 17
4:12 min
  • Pedofili inom idrotten skakar Sverige
  • Finsk hemtjänst en god affär
  • Kulturfonden delade ut stipendier

Annika Hirvonen är en ung fritidspolitiker för miljöpartiet i Sundbyberg. Hon fungerar också som ordförande för kultur- och fritidsnämnden i Sundbyberg. Under Valborg engagerade hon sig i kampanjen mot ungdomsfylleriet.

-Kultur- och fritidsnämnden ansvarar ju också för kommunens folkhälsoarbete. En viktig del där är att minska alkoholkonsumtionen bland unga och därför delar man ut flygblad utanför Systembolaget inför Valborg. Idag är det många föräldrar som bjuder sina barn på alkohol för att man vill vara en schysst färälder eller förebygga änne värre drickande. Forskningen visar dock på motsatsen, säger Annika Hirvonen.

Pedofili inom idrotten skakar Sverige

I veckan skakades Sverige av den före detta höjdhopparstjärnan Patrik Sjöbergs avslöjanden om att han blivit sexuellt utnyttjad av sin styvfar och tränare Viljo Nousiainen, som numera är död.

Pedofilin har tidigare uppmärksammats inom kyrkan och nu är det idrottsrörelsens tur. Psykoterapeuten Paula Heljestrand, som intervjuats i Sisuradio, har sett bland sina klienter att pedofili är ett vanligt förekommande fenomen i vårt samhälle och speciellt inom föreningsvärlden. Hon tycker att det är bra att kända personer som folk ser upp till träder fram och berättar om sina upplevelser. Hon påpekar också, att vi föräldrar alltför lätt överlämnar våra barn hos andra vuxna i god tro om att inget illa kommer att hända.

Finsk hemtjänst en god affär

23-åriga Noora Viinikka från Järfälla kommun utanför Stockholm kan bli årets företagare i sin hemkommun. Förutom den nomineringen har hon också valts till ambassadör för de kvinnliga företagarna.

Hon har grundat ett hemtjänstföretag som är nischat för sverigefinska kunder. Målgruppen är de finskspråkiga äldre inom förvaltningskommunerna samt finskspråkiga äldre, som själva har möjlighet att välja sin hemtjänst.

Pengar till kulturprojekt i Sverige

Svenska kulturfonden i Finland delade i veckan ut 17,5 miljoner euro eller drygt 156 miljoner svenska kronor i stipendier. Olika kulturprojekt i Sverige fick sammanlagt 900 000 kronor. Bland mottagarna återfinns Finlandsinstitutet samt flera privatpersoner. Arbetsstipendier på ca 200 000 kronor gick till Mattias Björkas i Göteborg samt Johanna Grüssner i Stockholm. Mattias Huss får stipendium för att skriva en guide över Åbo som utkommer i år.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".