Nyheter på svenska vecka 18

Dålig stämning mellan sverigefinska förbunden

Nyheter på svenska vecka 18
4:47 min

Sverigefinska ungdomsförbundet är på kollisionskurs med Sverigefinska riksförbundet. Detta för att ungdomsförbundets generalsekreterare Markus Lyyra offentligt har kritiserat riksförbundets ledning och jämfört organisationen med en bakåtsträvande diktatur.

På en mejllista beskriver Markus Lyyra hur alla försök att förnya organisationen enväldigt tillbakavisas av riksförbundets ledning. Riksförbundets ordförande Voitto Visuri säger, att han överväger rättsliga åtgärder både för påhopp gentemot hans person och mot förbundet.

Markus Lyyra säger att han kanske använt lite väl hårda metaforer och ber om ursäkt om någon blivit kränkt av hans frustration.

Projektledare saknas i Göteborg

Göteborgs stad är en finsk förvaltningskommun sedan början av februari. Kommunen har redan finskspråkig information på sin hemsida om vad det innebär att vara en förvaltningskommun. Stadens växel betjänar också på finska under tisdagseftermiddagarna. Men fortfarande har Göteborg inte anställt någon tvåspråkig projektledare. Lennart Engström vid stadskansliets kommunikationsenhet medger att det går långsamt.

Först när kommunen har bestämt sig för, vilken enhet inom stadskansliet som skall ta hand om frågan, kan man anställa en projektledare. Då kan man också tillsammans med denne bilda ett samarbetsorgan med de finska intresseorganisationerna. Tillsammans skall de bestämma, hur statsstödet på 3 miljoner kronor skall fördelas.

Pajala vill locka stockholmare

Pajala kommun presenterade sig i veckan på Stockholms centralstation. Med hjälp av ett stor affisch föreställande Charlotte Kalla och smakprover på torkat kött ville kommunen informera om att det finns både jobb och trygghet uppe i Norrbotten. Pajala är en av flera mindre kommuner som söker arbetskraft och nya invånare.

I Pajala finns det förutom gruvjobb just nu även jobb som lärare och på kommunen.

Finska i Finland

Trots att anmälningsdatumen passerat finns det fortfarande plats på de flesta sommarkurserna i finska som arrangeras i Finland. Föreningen Finland Samfundet är en intresseorganisation för finländare utomlands. Föreningen anordnar en intensivkurs i finska vid Degerö folkhögskola i Helsingfors i slutet av juli. Kursen är avsedd för att hemvändande utlandsfinländare ska ha lättare att få jobb i Finland.

Sommargymnasiesamfundet anordnar kurser i finska och finsk kultur för barn och ungdomar. Vid Hanaholmens kulturcentrum finns också kurser på olika nivåer att välja mellan.

Unga läser allt sämre

Den världsberömda finska skolan visar på allt sämre resultat. Enligt de senaste undersökningarna presterar eleverna allt sämre, men forskarna skyller inte på skolan utan på samhället.

I en undersökning gjord bland niondeklassister i Vanda har resultaten försämrats avsevärt såväl när det gäller att lösa problem och dra slutsatser som i matematik och läsning. Forskare Sirkku Kupiainen vid Helsingfors universitet tror att resultaten i Vanda speglar utvecklingen i hela landet.

Hon säger att skolans status har minskat och att ungdomarnas internetvanor med snabba belöningar lett till sämre stamina, ungdomarna orkar inte helt enkelt jobba hårt för att få resultat i skolan. Enligt utbildningsstyrelsens utredning är det speciellt pojkarnas skrivfärdigheter som har försämrats under de senaste åren.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".