NYHETER PÅ SVENSKA

Sisu-nyheter på svenska v.19

4:42 min

*Sannfinnländare inte med i regeringen

*Åtta nya förvaltningskommuner nästa år

*Interna problem i Sverigefinska Riksförbundet

*Sverigedemokrater vill slopa modersmålsundervisning

*Kaurismäkis franska film tävlar i Cannes

Sannfinnländare inte med i regeringen

I Finland meddelade partiledaren Timo Soini i torsdags att Sannfinländarna inte kommer att ingå i Finlands nästa regering.

Socialdemokraternas och samlingspartiets uppgörelse från onsdagen om Portugalpaketet är omöjlig för Sannfinländarna att godta.

Därför blir partiet frivilligt i opposition. Sannfinländarna motsätter sig stödpaketet och euro-området stabilitetsmekanismerna i alla dess former.

Soini säger att det var ett hårt beslut att ta och att partiet gjorde ett allvarligt försök att komma med i den nya finska regeringen.

Det troligaste nu är Finlands nya regering kommer att bestå av samlingspartiet, socialdemokraterna och något eller några mindre partier. Centern meddelade direkt efter valförlusten i april att man inte tänker ingå i regeringen.

Åtta nya förvaltningskommuner nästa år

Här i Sverige utgår integrationsminister Erik Ullenhag från att alla de åtta kommuner, som i år ansökt om att bli finska förvaltningskommuner också kommer att bli det nästa år.

Närmare besked om hur det blir får vi i höst när budgeten kommer, säger Erik Ullenhag till Sisuradio i veckan.

Interna problem i Sverigefinska Riksförbundet

De interna problemen inom den största sverigefinska organisation, Sverigefinska riksförbundet RSKL, fortsätter.

I veckan meddelade riksförbundet att man säger upp en anställd, Sira Jokinen Lisse, som har arbetat som förbundets sekretare för minoritetsfrågor.

Enligt förbundsordförande Voitto Visuri så sägs Jokinen Lisse upp på grund av samarbetssvårigheter. Uppsägningen ska nu behandlas i förhandlingar mellan förbundet och Jokinen Lisses fackförbund.

Riksförbundet fick i förra veckan kritik för brister i arbetsmiljön. Då var det Sverigefinska ungdomsförbundets ordförande Markus Lyyra, som delar lokal med riksförbundet, som kritiserade förbundsordföranden Voitto Visuri i et inlägg som publicerade på nätet.

Sverigedemokrater vill slopa modersmålsundervisning

I Eskilstuna vill Sverigedemokraterna, som i kommunalvalet fick över nio procent av rösterna, avskaffa alla modermålsundervisning i förskolan, utom finskan.

Enligt Sverigedemokraterna leder modersmålsundervisning i förskolan till att barnen stämplas som avvikande. Enligt partet kan det leda till att barnen får svårare att lära sig språk i framtiden, rapporterar Sveriges Radio Sörmland.

Enligt Sverigedemokraternas beräkningar lägger Eskilstuna kommun ungefär fyra miljoner kronor per år på modersmålsundervisning i förskolan.

Kaurismäkis franska film tävlar i Cannes

Den finske regissören Aki Kaurismäkis nya film "Le Havre" tävlar om guldpalmen i filmfestivalen i Cannes.

Filmen utspelar sig i Frankrike och handlar om en pensionerad författare och hans kamp för att hjälpa en afrikansk pojke som flytt till Frankrike.

"Le Havre" visas i Cannes på torsdag, 19.5. Premiär i Finland och i Sverige blir det till hösten.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.