Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sirkka Gustafsson. Foto: Riitta Huikko SR Sisuradio

af Donners avslöjare ledsen över skadan för Röda korset

"Han borde sitta i fängelse!"
1:47 min

Röda Korsets tidigare projektledare Sirkka Gustafsson hade en central roll när kommunikationschefen Johan af Donners bedrägeri avslöjades. När Sirkka Gustafsson nu för första gången berättar offentligt om härvan är hon besviken på sina tidigare chefer generalsekreteren Christer Zettergren och ordföranden Bengt Westerberg, som skyddade varandra.

- Tyvärr brukar ju gubbarna hålla varandra om ryggen, så jag tänkte att om jag går dit så säger de: "Nej, nej, det stämmer inte alls!", säger Sirkka Gustafsson.

Sirkka Gustafsson var den första på Röda Korset som förstod att Johan af Donner hanterade fakturor från företaget Tryckmedia på ett underligt sätt.

- Då gick jag till honom och frågade: "Johan, vad är det här Tryckmedia? De har inte gjort något sånt här", berättar Sirkka Gustafsson.

Bad Sirkka riva fakturorna

Johan af Donner skyllde på sommarvikarier och bad Sirkka Gustafsson riva fakturorna från Tryckmedia. Med tiden började flera personer inom Röda Korset misstänka att allt inte stod inte rätt till med fakturor från Tryckmedia som Johan af Donner godkände. Så småningom gjordes polisanmälan mot honom och det visade sig att af Donner hade stulit 8 miljoner kronor från Röda Korset och sin tidigare arbetsgivare Cancerfonden.

af Donner går ännu fri

Johan af Donner dömdes både i tingsrätten och senare i hovrätten till fem års fängelse men går som fri man i väntan på om högsta domstolen tar upp ärendet. Det här gör Sirkka Gustafsson upprörd.

- Det är ju hemskt, han skulle naturligtvis sitta i fängelse!

Sirkka Gustafsson arbetar inte längre på Röda korset, men är ändå ledsen över vilken skada af Donner-affären har orsakat Röda korset.

- Det här har ju naturligtvis skadat Röda korset väldigt mycket. Det är riktigt sorgligt, för det är världens bästa hjälporganisation. Det är så lätt att göra skada men det tar lång tid att nå samma image som vi hade förut, säger Sirkka Gustafsson.

Lisää

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".