Nyheter på svenska vecka 43

Inga löften om lärarutbildning

Nyheter på svenska vecka 43
4:28 min

Regeringen håller med om, att lärarutbildningen för minoritetsspråklärare behöver förbättras. Sverige fick nyligen igen en reprimand från Europarådet för att det inte utbildas några minoritetsspråklärare. Minister Erik Ullenhag, som ansvarar för minoritetsfrågorna, är emellertid inte villigt att ge några konkreta löften om hur situationen skall förbättras. Högskoleverkets utredning om minoritetsspråklärarutbildningen skall vara klar på måndag.

Populär kulturmässa

Den sverigefinska bok- och kulturmässan vid Finlandsinstitutet i Stockholm samlade förra lördagen ett femhudratal åhörare. Publiken fick bland annat höra intervjuer med de sverigefinska författarna Paula Vartiainen och Asko Sahlberg. Arrangörerernas representant Maarit Turtiainen hoppas nästa år att mässan får ännu fler kulturinslag i form av tex teater och musik. Det har också kommit in önskemål om dans på kvällen efter mässan. Vid Finlandsinstitutet planerar man redan nu vårens evenemang, ett av dem är Kulturnatten i Stockholm.

Karaokevinnaren koras

Det sverigefinska mästarskapet i Karaoke går av stapeln den 19-20 november. Åbobåten från Stockholm är redan full av ett trettiotal finalister från olika håll i Sverige och deras hejarklacker.

Finska spelare i elitserien

Den svenska elitserien i innebandy har flera finländska spelare i sina lag. Sammanlgt är det i år 15 finska spelare, dvs nästan hela det finska landslaget. Tommy Söderberg är Finlands landslagstränare och tillika tränare i IFK Kungälv i Göteborgstrakten. Han är glad för att innebandyn alltmer börjar bli en inomhussport och att det finns allt fler inomhusarenor. På så sätt kan man förlänga säsongen och utveckla sporten ytterligare.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".