1 av 2
Tarja Halonen blev den sista finländska presidenten vid EU:s toppmöten. Foto: Erpo Heinolainen/Sisuradio
2 av 2
Söndagen den 30 oktober

Svenskan fortfarande en merit i Finland

De informella kontakterna är viktiga
7:45 min

Svenskan må vara impopulär bland finska skolungdomar idag, men faktum är att flytande svenska fortfarande är mycket uppskattat inom näringslivet i Finland och innebär ofta en gräddfil till nyckelpositioner. Det säger Svenska handelshögskolans professor Wilhelm Barner-Rasmussen, som forskat i svenskans betydelse inom näringslivet för tankesmedjan Magma.

Finland förbereder sig för presidentval i januari nästa år. Enligt den nyligen godkända grundlagsändringen avgörs tvister mellan presidenten och regeringen av riksdagen och statsministern är den som representerar Finland i EU-sammanhang. Vi hör statsvetaren Jussi Kurunmäki berätta vad ändringen i praktiken innebär.

Du kan också vara med och rösta vem som skall bli Sisuradions sverigefinländare 2011.
Skicka in namn och motivering på någon, som du tycker att förtjänar denna utnämning. Glöm inte att ange dina egna kontaktuppgifter. Samtidigt väljs också en ung sverigefinländare 2011 samt årets vardagshjälte, dvs någon som har gjort någonting bra för andra människor.

Tävlingen pågår fram till den 20 november och vinnarna kröns i en direkt P4-sändning den 2 december. Ge gärna förslag till en eller flera av de tre kategorierna. Mejla till oss: sisupasvenska@sr.se

Programledare är Maynie Rantala

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".