Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Utredning från högskoleverket

Ny lärarutbildning behövs för minoritetsspråken

En helt ny satsning på minoritetsspråken behövs från förskola till högskola, menar högskoleverket, som idag publicerar en utredning om hur man ska lösa bristen på lärare i minoritetsspråken. Högskoleverket menar att regeringen måste ta till verkliga åtgärder omedelbart, annars riskerar alla fem minoritetsspråk att dö ut.

Sverige har av Europarådet kritiserats för stora brister i modersmålsutbildningen i de fem nationella minoritetsspråken (finska, meänkieli, samiska, romani och jiddish). Bristerna i modersmålsutbildningen beror till stor del på att det inte finns lärare i ämnena och detta måste nu rättas till, menar utredarna Anna Lundh och Andrea Amft och föreslår flera konkreta åtgärder.

Ett lärarlyft behövs för lärare som kan något av språken, nationellt minoritetsspråk ska bli ett valbart område för lärarstudenter för årskurs 4-6 och kunskaper om nationella minoritetsspråk ska ingå i examensmålen för de fyra nya lärarutbildningarna.

Från förskola till högskola

Högskoleverkets utredare menar att Sverige nu måste satsa stort på hela utbildningsfältet för minoritetsspråken från förskola till högskola - annars kan man inte garantera lärartillgången i minoritetsspråken. Verket föreslår en ny ansvarsfördelning för undervisningen i minoritetsspråken och lärarutbildningen i språken. Det nationella ansvaret för finska språket skulle förläggas på Uppsala universitet eller Stockholms universitet. Med ansvaret följer även öronmärkta medel, drygt fem miljoner kronor om året i minst tio år, föreslår utredarna. Ansvaret för de andra minoritetsspråken skulle tilldelas Lunds universitet, Södertörns högskola och Umeå universitet.

Umeå universitet skulle utöver detta få ansvaret för att undervisa i finska till magisternivå, vilket skulle ge universitetet ytterligare 1,2 miljoner.

- Erfarenheten har visar att utan öronmärkta pengar kan man inte åstadkomma lärarutbildning som håller hög nivå, menar utredaren Andrea Amft.

Utredarna föreslår även ett lärarlyft för redan behövriga lärare i andra ämnen som behärskar finska samt vidareutbildning för lärare som redan är finskalärare.

Ekonomiska morötter

För att locka elever att studera till lärare i minoritetsspråken föreslås ett stipendieprogram samt att studerandera kan få skriva av studielån om de läser minoritetsspråken. Dessa särskilda åtgärder behövs eftersom minoritetsspråkens situation är så pass alarmerande, menar utredaren Andrea Amft.

Lisää

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".