Finsk förskola i Stockholm

"Vi ifrågasätts när vi vill ha finsk förskola"

"Varför ska ditt barn lära sig finska?"
3:38 min

Enligt lagen, ska Stockholms stad erbjuda barn finsk förskola - om föräldrarna vill ha det till barnen. Men verkligheten ser väldigt annorlunda ut, berättar flera föräldrar som säger att dem ifrågasatts när de bett om finsk förskola. Stockholms stad får kritik från Skolinspektionen för att man inte brytt sig om att kartlägga behovet av finskspråkig förskola i staden.

Detta trots att man enligt lag ska kartlägga behovet. Skolborgarrådet Lotta Edholm (FP) medger att staden inte har gjort tillräckligt:

- Kritiken är rättmätig, och nu ska vi kartlägga behovet, berättar Lotta Edholm.

Sent omsider säger nu alltså Stockholm stad att man tänker kartlägga behovet av finskspråklig förskola i Stockholm.

Kartläggning - två år senare

Men, det beskedet det kommer alldeles för sent: Det tycker i alla fall föräldern Henna Harinen:

- Två år efter att lagen trädit i kraft, det är ju för sent.

Ja, lagen som Henna Harinen syftar på är alltså lagen om nationella minoriteter.

Eftersom att Stockholm ingår i ett förvaltningsområde för den sverigefinska minoriteten, har man en skyldighet att värna om barnens rätt till sitt modersmål.

Enligt lagen, ska Stockholms stad alltså erbjuda barn finsk förskola - om de vill ha det.

Men verkligheten ser väldigt annorlunda ut säger Henna Harinen:

- Vi blev inte bemötta som att vi hade rätt till finskspråkig förskola, utan vi fick förklara för tjänstemännen om våra rättigheter och ändå möttes vi med skepsis.

Och Hennas bild av situationen stämmer väl överens med Katja Jakobssons erfarenheter. Även hon har kontaktat staden och bett om finskspråkig förskola till sin son Markus:

- Folk förstår inte minoritetslagen, Dem förstår inte riktigt, de tror att det rör alla språk som finns i staden, det finns mycket ovetskap och fördomar kring det här. Folk tror på allvar att min son inte kommer att lära sig svenska om han går på finsk förskola, och säger att vi bor ju i Sverige - varför ska han lära sig finska? säger Katja.

Noll koll på lagen

Många familjer väntar i över två år på en plats i finsk förskola. Och i kön finns över hundra barn, visar Sisuradios undersökning.

Men på stockholms stad tycks man både sakna koll på lagen och antalet barn som vill ha finsk förskola.

Henna Harinen hoppas att kartläggningen kommer att få Stockholms stad att agera och uppmärksamma bristen på finska förskoleplatser runtom i stan:

- Det är ju jättebra om de kartlägger behovet. Om kartläggningen görs på rätt sätt, så vet jag att det kommer att visa att det finns ett behov. Men kartläggningen borde ha gjorts för två år sedan. Redan då borde staden agerat och haft färdiga lösningar för de här barnen som enligt lag ska kunna få finsk förskola. Man skulle åtminstone varit beredd och i startgroparna med både kartläggning och förslag till förskolor, säger Henna Harinen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".