Skolborgarrådet Lotta Edholm (FP). Foto: Annika Lantto/Sveriges Radio
Finsk förskola i Stockholm

Skolborgarrådet: "Kritiken är rättvis"

”Vi måste kunna erbjuda finska förskolor”
3:17 min

Föräldrar som vill ha finskspråkig förskola till sina barn i Stockholm är missnöjda på hur staden agerar. Kommunen kartlägger inte behovet, trots att lagen gör gällande att man ska göra det, det vittnar såväl föräldrar som en rapport från Skolinspektionen om. Vår reporter har pratat skolborgarrådet Lotta Edholm om kritiken som riktas mot staden.

Edholm låter meddela att man nu kommer att kartlägga behovet och tillägger att staden måste ta sig en funderare över hur man planerar tillgången till förskolorna:

- Det är ju viktigt att om man bygger ut de finskspråkiga förskolorna, att man placerar dem på sådana platser som så många som möjligt kan ta sig till med kollektivtrafiken. Platsen är väldigt viktig. Att köerna är långa till förskolan vid Slussen t.ex. tyder ju på att många föräldrar tycker att läget är bra, säger Lotta Edholm.

Kommer Stockholms stad att bygga fler finskspråkiga förskolor?

- Det utgår jag ifrån, om kartläggningen visar att behovet finns. Sannolikt så finns det ett behov, bl.a. beroende på att det föds väldigt mycket barn i staden just nu, berättar Lotta Edholm.

När jag har tittat på en del svar från stadsdelsnämnder, rörande tillgång och efterfrågan till finska förskolor, så återkommer svaret "behovet är tillgodosett". Samtidigt har vi pratat med föräldrar som säger att de efterfrågar finsk förskola, men att stadsdelen inte är behjälplig med det. Vad säger du om det?

- Ja, vi måste göra en kartläggning som omfattar hela stan. För det är klart att om det är enstaka föräldrar och familjer som efterfrågar detta, så är det svårt att få till stånd. Men om det är några familjer i närliggande stadsdelar som kan tänka sig att ansluta sig till en förskolegrupp som ligger i ett bra läge för bägge stadsdelar, så kanske man kan lösa det, säger Lotta Edholm.

Det finns stadsdelar som har uppmanat ideella föreningar, bl.a. Finska föreningen i Stockholm att stå för kartläggningen av behovet. Så här var fallet i Hägersten-Liljeholmens stadsdel. Vad tänker du signalera till stadsdelar som gör så här och inte tar tag i det själv?

- Jag tycker att det är dumt. Stockholm är en så pass stor stad, att vi borde kunna erbjuda föräldrar tillgång till finskspråkig förskola. Vi har alla möjligheter att starta förskolor med lite olika inriktningar, och finska språket är en sådan inriktning. Vi vet att många föräldrar är intresserade och vi borde kunna möta upp behovet, konstaterar Lotta Edholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".