Katja Jakobsson och sonen Markus. Foto: Annika Lantto/Sveriges Radio

Svårt att få finskt dagis i Stockholm

Nyheter på svenska vecka 44
4:12 min

Stockholms stad får kritik från Skolinspektionen för att man inte brytt sig om att kartlägga hur stort behovet av finskspråkig förskola i staden är. Till exempel till den finskspråkiga förskolan vid Slussen köar barnen i två år för att få en plats, medan man i Hägersten-Liljeholmen lagt ner planerna på en finsk förskola i området.

Skolborgarrådet Lotta Edholm (FP) medger att staden inte har gjort tillräckligt.

- Ja, den kritiken är helt rättmätig och visar att vi måste göra en kartläggning över hela stan. Sent omsider säger nu alltså Stockholms stad att man ska kartlägga behovet av finskspråklig förskola i Stockholm. Och om kartläggningen visar på behov av flera platser, så får man utöka antalet, säger skolborgarrådet till Sisuradio.

Enligt lagen, ska Stockholms stad erbjuda barn finsk förskola - om familjerna önskar det. Men verkligheten ser väldigt annorlunda ut säger Henna Harinen:

- Vi blev inte bemötta som att vi hade rätt till finskspråkig förskola, utan vi fick förklara för tjänstemännen om våra rättigheter och ändå möttes vi med skepsis.

Finland utreder vanvård av barn

Även i Finland kommer social- och hälsovårdsministeriet nu att se över antalet fosterhemsplacerade barn samt barnhemsbarn som kan ha farit illa. Myndigheterna i Finland vill nu följa Sveriges exempel och utreda förekomsten av vanvård, för att dessa personer skall få upprättelse. I Sverige har man beslutat att de vanvårade barnen skall få ett skadestånd på 250 000 kronor.

Uppsägningar skakar små orter

Verkstadskoncernen Sandvik Bolaget varslar 365 anställda i Sverige om uppsägning. Varslen gäller 300 anställda i Sandviken nära Gävle och 65 i Hallstahammar i Västmanland. Beskedet kommer samtidigt som bolaget redovisar en vinst före skatt på 1 110 miljoner kronor för tredje kvartalet 2011. Vinsten har halverats från motsvarande period i fjol.

Koljonen kan få journalistpris

Den finlandssvenska och här i Sverige verksamma kulturjournalisten och samhällsdebattören Johanna Koljonen är nominerad till kandidat för Stora journalistpriset i kategorin årets förnyare. Hon nomineras tillsammans med Sofia Mirjamsdotter för twitterkampanjen "prata om det", som uppmärksammade gränsdragningen för sexuella trakasserier. Stora journalistpriset utdelas den 24 november.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".