Församlingsmedlemmar utanför finska kyrkan i onsdags. Foto: Soili Huokuna/Sisuradio
Nyheter vecka 45

Kyrkan orolig för minoritetsbarnen

Nyheter på svenska vecka 45
5:18 min

Nationella minoritetsbarn kränks på ett sätt som är ovärdigt Sverige, menar en rad representanter för Svenska kyrkan och tunga namn inom språkforskningen i en debattartikel onsdagen den 9 november i Västerbottens-Kuriren. Bland undertecknarna finns bl.a. ärkebiskopen Anders Wejryd och Språkrådets chef Lena Ekberg. Artikeln kommer från Kaisa Syrjänen Schaals penna, tidigare jurist vid Regeringskansliet på integrationsdepartementet, numera chef för enheten för mångfaldsfrågor i Svenska kyrkan.

Protesterna räddade inte kursgård

Det är nu fritt fram att sälja kursgården Norrnäs, som ägs av Stockholms finska församling. Församlingsmedlemmarnas protester har inte hörsammats i organisationen och i onsdagens kyrkofullmäktige meddelades att kursgården nu kan säljas. Som kyrkofullmäktigeordförande fungerade kyrkorådets ordförande Sonja Okker, efter att fullmäktigeordförande Jyrki Norkko i tisdags sade upp sig i protest mot försäljningen av den omtyckta kursgården. Sonja Okker och kyrkoherden Peter Träisk har avböjt Sisuradios intervjuförfrågningar, men Sonja Okker har lovat ställa upp i mitten av november.

Veteranerna kämpar för rehabilitering

I Finland marscherade krigsveteranerna i torsdags upp till Finlands riksdag för att demonstrera mot nedskärningar i rehabiliterinsanslagen. Enligt budgeten för nästa år skall anslagen minska med 20 procent. I Sverige finns ca 1000 krigsveteraner som har rätt till rehabilitering. Av dem åker hälften årligen till Finland för rehabilitering.

Syrjänen Schaals efterträdare utsedd

Karin Kvarfordt har valts till ny sakkunnig i minoritetsfrågor vid arbetsmarknadsdepartementet. Hon efterträder Kaisa Syrjänen Schaal som började en ny tjänst inom Svenska kyrkan som chef för enheten för mångfaldsfrågor i september. Karin Kvarfordt kommer närmast från jordbruksdepartementet och har bland annat jobbat som handläggare i samiska frågor.

Hartman chef vid Försäkringskassan

Den 14 november tillträder Laura Hartman som ny chef på avdelningen för analys och prognos vid Försäkringskassans huvudkontor. Laura Hartman, som är docent i nationalekonomi, kommer närmast från en tjänst som forskare på nationalekonomiska institutionen vid Uppsala universitet. Dessförinnan var hon forskningschef på SNS, Studieförbundet för Näringsliv och Samhälle.

- För att fortsätta lyfta fram Försäkringskassan som den ledande experten inom socialförsäkringsområdet är jag mycket glad att vi lyckats knyta en av de starkast lysande stjärnorna på den svenska forskarhimlen, Laura Hartman, till Försäkringskassan. Hon har stor kunskap och gedigen erfarenhet inom välfärdsforskning, säger Försäkringskassans generaldirektör Dan Eliasson.

Pris till finsk hälsoforskare

Folksams pris i epidemiologisk forskning går i år till Jaakko Tuomilehto, professor i folkhälsovetenskap vid Helsingfors universitet. Han är en av pionjärerna bakom de förebyggande åtgärder som i dag är rutin inom hjärt/kärlsjukdom och diabetes. Priset uppgår till 100 000 kronor och delades ut vid Karolinska Institutets installationshögtid i Berwaldhallen tisdagen den 8 november 2011.

Jaakko Tuomilehto var en av forskarna bakom det så kallade Norra Karelen-projektet på 1970-talet. Det var världens första befolkningsbaserade förebyggande hälsovårdsprogram för hjärt- och kärlpatienter inom ett geografiskt sjukvårdsområde. Han intresserade sig särskilt för högt blodtryck och hans forskningsresultat utgör idag grunden för dagens vård av patienter med högt blodtryck.

Han var också en av de första som, redan på 1980-talet, uppmärksammade medicinvetenskapen på den begynnande epidemiska ökningen av diabetes samt att viktminskning och motion väsentligen kunde minska antalet diabetesfall.

Jakobsson tar över kulturfonden

Svenska kulturfondens styrelse har valt Leif Jakobsson till ny direktör. Han efterträder Berndt Arell, som tillträder som chef för Nationalmuseum i Stockholm i januari 2012. Svenska kulturfonden är en takorganisation för olika fonder som stöder finlandssvensk kultur. Svenska kulturfonden delar årligen ut ca 30 miljoner euro, ungefär 270 miljoner kronor till finlandssvenska kulturprojekt och konstnärsstipendier.

Järvinen i Melodifestivalen

Den sverigefinska sångerskan Anna Järvinen deltar i uttagningarna för Melodifestivalen eller eurovisionen här i Sverige. Anna Järvinen tävlar med låten "Porslin", som komponerats av Björn Olsson, som bland annat skrivit låtar för Håkan Hellström. Sammanlagt tävlar 32 bidrag om att få representera Sverige i schlagerfestivalen.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".