sisunyheter på svenska

Osäker framtid för sverigefinska informatörer

4:26 min
  • Osäker framtid för informatörer
  • Restaurang diskriminerade romska gäster
  • Klart med finskt dagis i Borås
  • Fortsatt stöd till sverigefinska tidskrifter
  • Succé för finsk science fictionkomedi i Berlin

Osäker framtid för informatörer

Mindre än hälften av de tjänstemän som informerar och koordinerar den finska servicen i kommunera har fast anställning, visar Sisuradios kartläggning. Av de 32 kommuner som har anställt en informatör eller koordinator så är det bara 14 kommuner som ordnat fast anställning. Enligt flera av de informatörer som Sisuradio har talat med är de osäkra anställningsförhållandena ett problem när gäller att få ut informationen och kartlägga behovet av service på finska.

En av de kommuner där informatörens anställning i nuläget kommer att avslutas i juni är Sigtuna. Där vill kommunen inte kommentera om informatören Helge Artells anställning kommer att fortsätta efter juni. 

- Kommunen tappar i trovärdighet bland invånarna om man inte håller fast vid det som man har inlett, säger Helge Artell.

Restaurang diskriminerade romska gäster

I Uppsala har en restaurang dömts att betala skadestånd för att ha diskriminerat fyra romska gäster. En av de anställda och delägaren till restaurangen krävde att de romska gästerna skulle betala innan de tog mat från restaurangens buffé, medan andra gäster kunde betala efter att de ätit.

I rättegången användes bland annat inspelningar som de romska gästerna gjorde med en mobiltelefon. Tingsrätten i Uppsala dömer den anställde och delägaren till restaurangen till att betala 10 000 kronor i böter och 7000 kronor var i skadestånd till de fyra romska gästerna.

Klart med finskt dagis i Borås

Nu är det klart att Borås får ett finskspråkigt dagis till hösten. Planerna på dagiset har funnits en längre tid, men nu har man hittat en lämplig lokal och till hösten ska ett dagis med 20 platser öppnas.

Under vintern och våren ska kommunen rekrytera personal och få ut informationen om dagiset till föräldrar i Borås. Borås är en av de drygt 30 kommuner som är med i det finskspråkiga förvaltningsområdet.

Fortsatt stöd till sverigefinska tidskrifter

De sverigefinska kulturtidskrifterna Sheriffi och Liekki får båda fortsatt pressstöd från Statens Kulturråd. Sheriffi som inriktat sig på den yngre kulturen får 100 000 kronor, och den lite äldre tidskriften Liekki får 75 000 kronor. Den tornedalsfinska meänkielitidskriften MET-aviisi får 75 000 kronor, och tidskriften Meänmaa 50 000 kronor.

Succé för finsk science fictionkomedi i Berlin

Den finska sciencefictionkomedin Iron Sky har väckt stort intresse inför filmbiennalen i Berlin som börjar i helgen och pågår i en vecka. Iron Sky handlar om en grupp nazister som bott på månen sedan andra världskriget, och år 2018 beslutar sig för att göra ett nytt försök att erövra världen, den här gången med hjälp av flygande tefat.

Rättigheterna till Iron Sky har redan sålts till 30 olika länder, rapporterar Svenska YLE på sin hemsida. Den är regisserad av Timo Vuorensola, och bakom filmen ligger samma grupp som skapade kultfilmen Star Wreck. Iron Sky får världspremiär i Berlin på söndagen. I Finland blir det premiär för Iron Sky i april. Det är än så länge oklart om filmen kommer att visas på biograferna i Sverige.