Finsk viltforskare:

Inte längre aktuellt att ta in varg från Finland

1:27 min

Kan man föra in varg från Finland till Sverige för att stärka den svenska vargstammen? Viltforskaren Ilpo Kojola är tveksam. Kojola arbetar vid Finlands Vilt- och fiskeriforskningsinstitut och menar att det finns stora problem med planerna som diskuterats tidigare.

- De planerna, som jag har hört talas om, innebär att man skulle hålla vargar i karantän i Finland. I praktiken skulle vi först behöva fånga vargarna, vaccinera dem (mot rabies) för att igen släppa ut dem i naturen i sex månader och sedan, ytterligare en gång fånga dem i det vilda och först då transportera dem till Sverige. Det är alldeles för komplicerat, rent ut sagt omöjligt att genomföra, säger Ilpo Kojola.

Sverige har försökt att minska den svenska vargstammens inavelsgrad genom att förstärka stammen genetiskt. För ett par år sedan pratade man om hämtning av vargar från Finland.

Ilpo Kojola misstänkar också att rovdjursutredningens mål, att öka antalet vargar i Sverige från 300 till 450 vargar, skulle kunna öka konflikten mellan människa och varg på sina håll. I Finland skulle en sådan förändring troligen leda till mer tjuvjakt, tror Ilpo Kojola

- En så stor ökning av antalet vargar skulle inte gå att genomföra i Finland och det skulle sannolikt öka tjuvjakten, säger Ilpo Kojola.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Lue lisää toimintatavoistamme.