sisunyheter på svenska

Kommunernas bidragsanvändning ifrågasätts

4:03 min
  • Kommuner använder bidragen fel
  • Sigtuna öppnar finskt dagis
  • Mer finsk TV i Telias utbud
  • Sverigefinska varvsarbetare sökes

Kommuner använder bidragen fel

Många kommuner som får bidrag av staten för att utveckla service på finska använder bidragen på fel sätt. Det menar länsstyrelsen i Stockholm, som har i uppgift att följa upp bidragsanvändningen ute i kommunerna. Enligt Länsstyrelsen gör kommunerna fel när de använder bidraget till att betala lönen för den koordinator som ska samordna kommunens service på finska. Istället borde bidraget gå direkt in i den finskspråkiga verksamheten, menar Länsstyrelsen.

- Om det behövs en koordinator så ska kommunen betala den lönen själv, säger Tiina Kiveliö från Länsstyrelsens minoritetsenhet.

Hur man ser på Länsstyrelsens uppmaning ute i kommunerna är än så länge oklart. I Upplands-Väsby har man redan inlett diskussionerna om att flytta över kostnaderna för koordinatorn till kommunens ordinarie budget.

- Vi vill få mer pengar över till språk- och kulturverksamhet och vill komma ifrån att så stor del av statsbidraget går till koordinatorlönen, säger Eila Bromme, ordförande i finska samrådgruppen tillika kommunstyrelsens representant.

Sigtuna öppnar finskt dagis

I Upplands Väsbys norra grannkommun Sigtuna, som också tillhör det finska förvaltningsområdet, har politikerna bestämt att en finskspråkig dagisavdelning ska öppnas. Socialdemokraten Lola Svensson säger till Sisuradio att avdelningen öppnas efter önskemål från föräldrar i kommunen. Enligt kommunen är dagisavdelningen ett sätt att förstärka barnens finskspråkiga identitet och finska språkkunskaper.

Mer finsk tv i Telias utbud

Nu kan sverigefinländare titta på tv-program på både YLE TV1 och YLE TV2 i sin helhet - om de råkar ha Telias kabel-tv abonnemang. Hittills har Telias finska tv-utbud varit begränsat sig till TV Finland, där man har plockat finskproducerade delar ur både TV1, TV2 och MTV3 programutbud. Telia har idag färre än 10 000 kabelabonnenter som prenumererar på TV Finland.

Sverigefinska varvsarbetare sökes

På 60- och 70-talen blomstrade den svenska varvsindustrin och till Göteborg flyttade uppemot tusen finnar för att jobba på varven där. Nu har ett arbete för att komma i kontakt med de finnar som jobbade på varven startats och tanken är att det hela ska resultera i en bok om de sverigefinska varvsarbetarna. Bokprojektet har dragits igång av journalisten Inkeri Lamér som tidigare jobbat för bland annat Sisuradio.

 - Det skulle vara intressant att höra hur det var att jobba på varven säger Inkeri Lamér.

Den som har erfarenheter av varven i Göteborg på 60- och 70-talen kan kontakta Inkeri Lamér, eller Sveriges Radio Sisuradios reporter i Göteborg, Jukka Tuominen.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.