Finsk kulturhistoria på frammarsch i Uppsala

Vad har arkitekten Alvar Aalto och etnologen tillika språkforskaren Carl-Axel Gottlund gemensamt? Jo, de tillhör en skara finska kulturverkare, vars gärning för staden Uppsala nu uppmärksammas av Uppsalaprojektet Finska spår i Uppsala

Alvar Aalto ritade huset som idag fungerar som nationshuset för Västmanlands-Dala Nation och just Aalto är ett självklart namn när Uppsala kommun nu uppmärksammar den finska kulturen i staden.

Taisto Kaasinen, designer vid det anrika keramikbruket Uppsala-Ekeby är en annan formgivare som uppmärksammas av utställningen.

Språkforskaren och etnologen Carl-Axel Gottlund, som skildrat skogsfinnarnas historia i Sverige, studerade i Uppsala. Idag firas sverigefinländarnas dag på Gottlunds födelsedag. 

Av dagens sverigefinska konstnärer i Uppsala finns bland annat Haka-gruppens konstnär Helena Laukkanen med i utställningen. Laukkanen har bland annat arbetat med ett utsmyckningsuppdrag vid den nya centralstationen i staden.

Dokumentärfilmaren Mervi Junkkonen har utformat webbsidan för utställningen och sammanställt kortfilmerna om personerna som skildras i utställningen.