Professori Ebba Witt Brattström. Foto: Bertil Ericson/Scanpix
Witt-Brattström blir professor i Helsingfors

"Svenska studenter har usla bakgrundskunskaper"

"I den svenska skolan ska allt vara roligt och underhållande, men tyvärr drabbas elevernas inlärning av detta". Ja, det menar professor Ebba Witt-Brattström, som lämnar den svenska universitetsvärlden för att bli professor i nordisk litteratur vid Helsingfors universitet. 
Ebba Witt-Brattström är även en av Sisuradios sommarpratare i programmet Sisu på Svenska.

Professor Ebba Witt-Brattström har fått nog av det svenska utbildningsväsendet. "I den svenska skolan ska allt vara roligt och underhållande, men tyvärr drabbas elevernas inlärning av detta", konstaterar professor Witt-Brattström.

Till hösten inleder Witt-Brattström sin tjänst vid Helsingfors universitet, där hon blir professor i nordisk litteratur. Tjänsten är svenskspråkig, men hon inför flytten till Helsingfors studerar hon för närvarande finska vid Finlands-institutet i Stockholm.

- Min mamma och mormor flydde till Sverige från Estland på 1940-talet under krigets härjningar. Eftersom att min mormor brukade tala estniska med mig, så känner jag igen en del ord som är liknande i finskan, berättar Ebba.

Witt-Brattström har även verkat som professor i Berlin och anser att det finns vissa likheter mellan den tyska och den finska universitetsvärlden. I såväl Tyskland som Finland har studenterna goda baskunskaper från grundskolan. Svenska studenter håller en mycket sämre nivå generellt sett, menar Ebba Witt-Brattström:

- Studenterna i Sverige är underbara, men de kommer från en skola som är så dålig, deras bakgrundskunskaper är usla. I Sverige är det inte en självklarhet att studenter på universitetsnivå har läst en hel bok under sin skoltid.

Mer om Sisu-nyheter på svenska

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".