Sveriges äldreminister Maria Larsson och Finlands omsorgsminister Maria Guzenina-Richardson. Foto: Kaisa Vuonokari/ Sveriges Radio Sisuradio

"Akut behov av finskspråkig äldreomsorg"

"Klokt att svara mot behovet"
2:25 min

Det finns ett tiofaldigt behov av finskspråkiga äldreomsorgsplatser i Sverige jämfört med dagens utbud. Det visar den finska regeringens beräkningar som Finlands omsorgsminister Maria Guzenina-Richardson överlämnade till sin svenska ministerkollega barn- och äldreminister Maria Larsson i Stockholm i torsdags.

- Vi följer frågan noga och får också mycket feedback från anhöriga till äldre i Sverige som är väldigt oroliga då deras släktingar vid gamla dagar tappat sin svenska och ändå inte kan få vård på finska, säger Maria Guzenina-Richardsson.

Tiodubbelt behov

Enligt den finska regeringens beräkningar bor det 66 000 finländare som har fyllt 65 år i Sverige. En sjättedel av dessa har fyllt 80 år. Däremot finns det bara ca 300 platser på finskspråkiga äldreboenden i hela Sverige.

- Jämfört med antalet sverigefinländare är alltså behovet av service på finska ungefär tiofaldigt i förhållande till utbudet, konstaterar omsorgsminister Guzenina-Richardson.

- Man gör nog klokt i att svara mot det här behovet, lägger hon till.

"Vi har redan gjort mycket"

Hur tänker då äldreminister Maria Larsson ta sig an utmaningen?

- Visst finns det säkert mer att göra men situationen har blivit mycket bättre de senaste åren framför allt i och med att drygt 100 kommuner nu infört lagen om valfrihet LOV. Då kan de äldre själv välja utförare och i många kommuner finns språkprofil framför allt inom hemtjänsten, konstaterar Maria Larsson.

Både Finlands regering och Länsstyrelsen i Stockholm, som har till uppgift att följa upp minoritetspolitiken, menar dock att det är ett akut behov av mer finkspråkig äldreomsorg och att det inte hänt mycket ute i kommunerna. Kommer det några riktade insatser för att stimulera just äldreomsorg på finska?

- Det är upp till kommunerna att sätta igång arbetet. De har fått statliga medel för detta men många kommuner har inte använt upp pengarna. Så resurser finns. Det är bara att sätta igång, det finns ingenting att vänta på! , säger Larsson.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".