Nyheter på svenska vecka 19

Hockey-VM stort för sverigefinnarna

4:56 min
  • Finsk förening grundad i Nacka
  • Ullenhag lovar bättre undervisning
  • Päiväniemi bloggar om Finland i VM

Nacka kommun i Stockholm har fått en egen finsk förening för att påskynda inträdet i det finska förvaltningsområdet år 2014. Det Sverigefinska riksförbundets tidigare funktionär Helena Kivisaari är med i projektet på uppdrag av förbundet.

Helena Kivisaari säger att Nacka kommun hittills inte visat något intresse för förvaltningsområdet. Kommunen har redan tidigare utrett vad inträdet skulle innebära för kommunen, men utredningen fastnade på beskutsfattarnas skrivbord. Nu hoppas Helena Kivisaari att prosessen kan slutföras.

Ullenhag lovar förbättringar

I Göteborg träffade de nationella minoriteternas representanter i onsdags politikerna och intergartionsminister Erik Ullenhag. Han lovar förbättringar i modersmålsundervisningen samt noggrannare kontroll av att förvaltningskommunerna uppfyller sina åtaganden, tex gällande finsk förskola och äldrevård. Ministern anser också, att man bör fundera över, hur minoriteternas grundrättigheter tryggas i kommunerna, som står utanför förvaltningsområdet. Han lovar emellertid inte större anslag till arbetet, utan hänvisar till höstens budget.

DO trött på att utreda lärarbrist

Regeringen bör göra en rejäl satsning på att utbilda lärare i de nationella minoritetsspråken och man bör sätta igång direkt. Det tycker remissinstanserna till utredningen om lärarförsörjningen för de nationella minoriteterna. Skolverket, Skolispektionen och Länsstyrelsen i Stockholm, som ansvarar för uppföljningen av minoritetspolitiken, stödjer förslagen.

Det krävs en större satsning för att garantera lärarförsörjningen och undervisningen på minoritetsspråken på lång sikt. Remissinstanerna tycker också att arbetat ska inledas skyndsamt.

Johan Lilly Gyberg vid Diskrimineringsombudsmannen tycker att förslagen i Högskoleverkets utredningsförslag är bra, men han är rätt trött på att insatserna alltid innebär ytterligare utredningar.

Finska fansen ska också ha sitt

Journalisten Jarkko Päiväniemi är ensam finländare vid Aftonbladets sportbilaga Sportbladet. I år har han fått i uppgift att blogga om världsmästarskapen i ishockey ur en finsk synvinkel, för att tillgodose sverigefinnarna, som i första hand håller på Finland. Hans uppdrag fick sin början i fjol, då de finska lejonen vann VM i hockey. Han fick mycket positiv respons för sin bevakning av det finska landslagets framgång av läsarna. I år tippar Jarkko Päiväniemi, att ärkefienderna Sverige och Finland möts i final och Finland kammar hem segern än en gång.

Pekka Marjamäki avliden

Den förste finske landslagsspelaren i HV71, Pekka Marjamäki har avlidit. Han dog i en hjärtattack och blev 64 år gammal. Marjamäki spelade 251 landslagspel för Finland. Han är en av få finländare som valts till Internationella hockeyförbundets Hall of Fame. Det finska landslaget spelade i torsdags med sorgband mot Frankrike.

Prinsessan Estelles finska släkt kan ha hetat Seppäinen

Som Sisuradio tidigare har berättat, så har alltså prinsessan Estelle finska rötter i Savolax i östra Finland. Släktforskaren Maud Wedin, som har skrivit en avhandling om skogsfinnarna i Sverige, tror att Estelles finska släktingar kan ha hetat Seppäinen då de flyttade till Sverige. Prins Daniels pappa Olle Westling berättar att när hans släktingar på moderns sida sedermera blev bosatta i Sverige, så bytte de efternamn från Seppäinen till Bååth.