Måste man tala meänkieli för att tillhöra den tornedalska minoriteten?

3:30 min

Tillhör man den tornedalska minoriteten om man inte talar minoritetsspråket? Nej, säger författaren Bengt Pohjanen, som menar att minoriteten definieras utifrån sitt språk. Men Maja Mella, verksamhetsledare för Svenska Tornedalingars Riksförbund är kritisk mot Pohjanens uttalande, som hon menar stöter bort unga, icke-meänkielitalande.

Diskussionen tog fart då Bengt Pohjanens bokförlag, som ger ut litteratur skriven på meän kieli, inte fick statligt stöd från Kulturrådet i år.

Istället tilldelades bidrag till två andra förläggare av tornedalsk litteratur, som dock inte ger ut böcker skrivna på meänkieli, utan svenska. Bidraget stödjer därmed inte meänkieli på det sätt som det borde vara tänkt att göra, menade Pohjanen.

Bengt Pohjanen sade i samband med detta, att dem som inte talar meänkieli, inte heller tillhör minoriteten.

"Det finns inget språkkrav"

- Lagen säger att det är du själv som bestämmer om du tillhör minoriteten eller inte. Det finns inget språkkrav, säger Maja Mella som är verksamhetsledare på Svenska Tornedalingars Riksförbund, apropå den debatt som startat om vem som tillhör tornedals-lantalais-minoriteten.

Bengt Pohjanen menar att det gränsar till rasbiologi att definiera den tornedalska minoriteten utifrån andra parametrar än språk:

- Vi är en språklig minoritet, inte rasminoritet. Men det känns som att vi är påväg tillbaka till att definiera oss utifrån etnicitet, snarare än kultur och språk. Talar man inte meänkieli, är man en vanlig svensk, konstaterade Pohjanen.

"Vi är offer för tidigare språkpolitik"

Erik Kuoksu är född i Jukkasjärvi utanför Kiruna, men bor i Göteborg. Han tycker att det är märkligt, att han som icke-meänkielitalande inte får tillhöra den minoriteten tornedalingar - enligt Pohjanens definition.

- Det handlar mer om att vi har blivit kulturellt stympade på vårt språk. Jag tillhör generationen som aldrig fick lära sig meänkieli och på sätt och vis är jag ett offer för den politiska utvecklingen som ledde till meänkieli upphörde att vara det talade språket bland alla i Tornedalen, säger Kuoksu.

Maja Mella poängterar, att enligt de europeiska minoritetsdeklarationerna får man välja att tillhöra en minoritet eller inte.

- Du har rätt att tillhöra minoriteten, även om du inte talar språket. Och i dagens läge är det oerhört viktigt att vi inte värderar personer utifrån huruvida de talar meänkieli eller inte. Om vi vill revitalisera språket, så måste vi välkomna även dem som kanske inte talar språket - än, säger Maja Mella.