Anna fick jobb - via en Youtube-video

För ett år sedan var 26-åriga Anna Visuri arbetslös och bodde hemma hos sina föräldrar i Motala. Hon sökte jobb efter jobb, gick på arbetsintervjuer, men utan resultat. Men en dag fick hon en idé: Hon skulle söka jobb genom sociala medier.

- Jag var arbetslös men hyste en dröm om att jobba i Stockholm, men hade bara 100 kronor kvar på kontot. Men sen fick jag en idé, om att söka jobb genom Youtube, berättar Anna.

Anna förberedde sig noga inför hennes Youtubeannons. Skrev manus och övade minutiöst in det hon skulle säga framför webkameran.

När hon kände sig nöjd, publicerade hon klippet på Youtube. Därefter spred hon videon via Twitter, där hennes följare i sin tur spred klippet vidare. Och det tog inte länge innan hon fick ett erbjudande om att komma på arbetsintervju:

- Jag vet inte vem av mina followers på Twitter som slutligen spred videon vidare till min nuvarande kollega, som i sin tur tipsade min nuvarande chef om mitt videoklipp. Men här sitter jag idag och resten är historia, berättar Anna.

Idag jobbar Anna som digital mediekommunikatör på ett utbildningsföretag som även fungerar som produktionsbyrå av bland annat appar. Hon jobbar med det hon brinner för, sociala medier.

Idag är det inte ovanligt att jobb utannonseras genom sociala medier och internet. Men än så länge är det relativt ovanligt att jobbsökande söker jobb på det sättet som Anna gjorde.

Men även Arbetsförmedlingen tipsar numera arbetssökande om fördelarna med sociala medier. På nätet tipsar de om de vanligaste och viktigaste sociala medierna, där man kan hitta jobb.

Jeanette Tyrgrim är vd på företaget som Anna jobbar för, och är även personen som slutligen anställde henne. Hon minns första gången hon såg Youtube-videon som Anna hade gjort:

- Jag tyckte att hon verkade som en härligt knasig typ och någonting sade mig att hon skulle passa in hos oss på vårt företag, berättar Jeanette Tyrgrim.

Vad tänker du kring det här sättet att söka jobb på? Skulle du rekommendera andra att göra samma sak?

- Jag tror absolut att det kommer mer och mer. Jag märker att många arbetsgivare drar sig för att annonsera efter personal genom de stora kanalerna, eftersom att det kan vara svårt att hitta det man söker i den stora massan som söker jobben. Det har blivit allt vanligare att man anställer folk genom informella kontakter, i alla fall i dem mer kreativa branscherna. Det är möjligt att ett prydligt CV väger tyngst fortfarande för de mer traditionella jobben, men jag tror att det kommer att förändras mer och mer.

Annika Lantto

Sisuradio

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.