Pasi Sahlberg föreläser under SNS-seminariet i Stockholm. Foto: Kaarina Wallin/Sveriges Radio
Pasi Sahlberg:

"Mindre hemläxor, mer skönlitterär läsning för pojkarna"

Nyckeln till bättre resultat i den svenska skolan, är att uppvärdera lärarnas betydelse för elevernas inlärning och att skippa konkurrens och vinstintressen. Det menar den finska skolgurun Pasi Sahlberg, som föreläser om den finska skolfilosofins framgångar runtom i världen. I tisdags besökte han Stockholm.

Inför bland annat svenska skolpolitiker som folkpartiets Lotta Edholm, skolborgarråd i Stockholm samt Socialdemokraternas utbildningspolitiske talesman Ibrahim Baylan talade Pasi Sahlberg om nyckeln till de finska skolresultaten i Finland.

Sahlberg lyfte fram vikten av att värdesätta läraryrket som profession, och tog som exempel upp det faktum att en finsk undersökning visar att finska ungdomar helst skulle vilja gifta sig med en läkare - eller lärare!

Pasi Sahlberg ser helst att skolan undviker moment som kan öka konkurrensen mellan elever, där prestationshetsen stressar eleverna i onödan. Men visst förekommer det betygshets även i Finland, där eleverna gör bra ifrån sig:

- Särskilt de finska gymnasieeleverna har stora krav på sig själv, eftersom att de konkurrerar med varandra om platser vid högskolor och universitet, säger Sahlberg.

I grundskolan är konkurrens mellan elever rentav skadlig menar Sahlberg:

- I grundskolan är det viktigt att lärarna undervisar eleverna på ett sådant sätt att de inte ställs emot varandra, det är nyckeln till lärande säger Sahlberg.

Vad tycker då Sahlberg om hemläxor? Bra eller dåligt?

- Jag förespråkar inte hemläxor för elever, men däremot anser jag att skolan måste uppmuntra elever till läsning. I synnerhet läsning av skönlitteratur. Allra särskilt pojkarna skulle behöva det. Om inte läsandet ökar bland de finska eleverna, kommer även de studieresultaten och Pisa-rankingen att sjunka, tror Sahlberg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista