Alexander Stubb:

"Alla nordiska länder borde vara med i EU och Nato"

Finlands Europa- och utrikeshandelsminister Alexander Stubb tycker att alla nordiska länder borde ingå i EU samt Nato. De nordiska ländernas alltför skilda uppfattningar om det europeiska samarbetet, försvagar de nordiska ländernas potential att bli en maktfaktor att räkna med i dagens ekonomiska läge, menar Alexander Stubb.

De nordiska länderna står sig väl ekonomiskt i ett läge där många sydeuropeiska länder brottas med svåra finansiella problem. Finland har, som det enda nordiska landet i eurosamarbetet, klarat sig väl genom krisen, medan länder som Grekland står inför svåra ekonomiska och politiska prövningar. 

I Finland diskuteras för närvarande hur det nordiska samarbet skulle kunna bli en maktfaktor att räkna med framöver. Finlands Europa- och utrikeshandelsminister Alexander Stubb, som även ansvarar för frågor som rör det nordiska samarbetet, efterlyser nu större enighet kring EU och Nato från sina nordiska kollegor.

Stubb menar, att de nordiska ländernas varierande inställning till exempelvis EU sätter käppar i hjulet på det nordiska samarbetet.

- Vi är i ett läge där tre länder i Norden är med i EU, medan två inte är det. Samma gäller för Nato-medlemskapet. Det påverkar självfallet det dagliga samarbetet. Det bästa vore om alla de nordiska länderna kunde vara med i såväl Nato som EU, anser Alexander Stubb.

Stubb ser ett större behov av internationellt och överstatligt samarbete:

- Inom andra samarbetsorganisationer intensifieras kontakterna, till exempel FN. Det vore bra om de nordiska länderna kunde ha en gemensam linje rörande EU och Nato, säger Stubb.

I Finland diskuteras även möjligheterna till ett finskt-svenskt försvarssamarbete. För ett par veckor sedan gästade Sveriges försvarsminister Karin Enström (M) Finland. Enström var dock inte lika öppet inställd till ett sådant samarbete.

- Personligen tycker jag att Sverige och Finland kunde ha ett långtgående försvarssamarbete. De nordiska länderna borde kunna samarbeta och diskutera den här typen av frågor mer öppet, då utgångspunkten är att vi ska hjälpa varandra och vara solidariska med våra nordiska grannar, säger Alexander Stubb.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista