Finland

Psykiskt sjuka får sämre vård än andra

Personer som lider av psykos löper tre gånger större risk att dö i en kranskärlssjukdom än genomsnittet, konstateras i en färsk undersökning från Institutet för hälsa och välfärd (THL) i Finland. Överlag haltar sjukvården för personer som lider av psykiska sjukdomar.

I synnerhet psykospatienter dör i högre grad av behandlingsbara hjärt- och kärlsjukdomar. Få opereras i tid, berättar nyhetsbyrån STT.

Livslängden för psykiskt sjuka personer är också avsevärt kortare än för personer som inte är drabbade. Psykiskt sjuka män har en i snitt 20 år  kortare livslängd än övriga män. Psykiskt sjuka kvinnor har en 15 år kortare livslängd.

Föreningen för mental hälsa i Finland befarar att psykiskt sjuka patienter diskrimeras inom hälso- och sjukvården i Finland. Kristian Wahlbeck arbetar för föreningen och kräver i ett uttalande avsevärda förbättringar för psykiskt sjuka patienter, vad avser sjukvården. För att höja medellivslängden från den mycket låga nivån idag, krävs ett medvetet arbete, säger Wahlbeck som även konstaterar att sjukvården måste jobba med att uppmärksamma tabubelagda frågor som rör psykisk ohälsa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista