Mikko Viitala. Foto: Sofia Taavitsainen/Sveriges Radio Sisuradio
Finsk förskola

Flyttlasset går till kommuner med finsk förskola

I de finska förvaltningsområdena har barn lagstadgad rätt till förskola helt eller delvis på finska. Men rättigheterna uppfylls inte alltid, vilket familjen Viitala i Älvsjö fick erfara. Tvåbarnsfamiljen flyttar till sommaren från Älvsjö till Huddinge, sedan Älvsjö stadsdel inte kunnat ordna finsk förskola till familjens barn. Trebarnsfamiljen Brander flyttade från Stockholm till Österåker, i jakt på såväl villa som finska förskoleplatser.

I Stockholmsområdet är den sverigefinska befolkningen stor. I länet bor inte mindre än 56 000 Finlandsfödda sverigefinnar - och långt fler sverigefinnar som är andra generationens invandrare.

För många barnfamiljer är tillgången till finsk förskola viktig. Så även för familjen Brander som valde att flytta från Stockholm till Österåker för att få tillgång till finsk förskola. Av familjens tre barn Anna 10 år, Hilma 3 år och Vilja 10 månader, kommer de två yngsta att börja i tvåspråkiga förskolor.

Familjen bor nu i villa i Österåker, en kommun som ingår i förvaltningsområdet för det finska språket.

- Vi ville gärna bo i ett eget hus, och det spelade förstås in i vårt beslut att flytta till Österåker. Men det var även viktigt att kommunen ingick i det finska förvaltningsområdet och att det fanns finsk förskola på orten. Varje vecka går jag och vår yngsta dotter till en familjegrupp där såväl Vilja som jag kan prata finska med andra, berättar Riikka Brander.

Från Älvsjö till Huddinge

Även Mikko Viitalas familj har valt att byta bostadsort för att få finsk förskola till sina barn. Mikko kämpade länge för att Älvjö stadsdelsförvaltning i Stockholms stad skulle ordna med en finskspråkig förskoleavdelning eller finskt modersmålsstöd till hans två barn, men i slutändan hände inget, trots att stadsdelen enligt lag är skyldig att ordna barnomsorg helt eller delvis på finska.

Familjen tröttnade på att vänta och har bestämt sig för att lämna Älvjö. Flyttlasset går till Huddinge kommun söder om Stockholm, där det startades en finsk förskola för ett drygt år sedan.

- Vi flyttar till Huddinge, först och främst eftersom att vi vet att det finns en finskspråkig förskola där. Vi har också blivit garanterade förskoleplatser till våra två barn. Det känns riktigt bra, säger Mikko Viitala.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista