Riikka Brander ja lapset Kuva: Riitta Huikko Sveriges Radio Sisuradio
Nyheter på svenska vecka 21

Finsk förskola styr valet av hemkommun

5:27 min
  • Utlänningar väljer sverigefinsk skola
  • Åsa Larsson sörjer förlorad finska
  • Internetbank på finska
  • Eskilstunaklass vann uppfinningspris
  • Kramfors sa nej till finskan

I Stockholmsområdet är den sverigefinska befolkningen stor. I länet bor inte mindre än 56 000 sverigefinnar som är födda i Finland - och långt fler sverigefinnar som är andra generationens invandrare.

För många barnfamiljer är tillgången till finsk förskola viktig. Så även för familjen Brander som valde att flytta från Stockholm till Österåker för att få tillgång till finsk förskola. Av familjens tre barn Anna 10 år, Hilma 3 år och Vilja 10 månader, kommer de två yngsta att börja i tvåspråkiga förskolor. Familjen bor nu i villa i Österåker, en kommun som ingår i förvaltningsområdet för det finska språket.

Från Älvsjö till Huddinge

Även Mikko Viitalas familj har valt att byta bostadsort för att få finsk förskola till sina barn. Mikko kämpade länge för att Älvjö stadsdelsförvaltning i Stockholms stad skulle ordna med en finskspråkig förskoleavdelning eller finskt modersmålsstöd till hans två barn, men i slutändan hände inget, trots att stadsdelen enligt lag är skyldig att ordna barnomsorg helt eller delvis på finska.

Familjen tröttnade på att vänta och har bestämt sig för att lämna Älvjö. Flyttlasset går till Huddinge kommun söder om Stockholm, där det startades en finsk förskola för ett drygt år sedan.

Även utlänningar väljer finsk skola

Den finska skolan goda rykte har smittat av sig även på de sverigefinska skolorna. Den sverigefinska skolan i Kista har redan flera elever, som inte talar finska hemma, men som ändå sökt sig till skolan. En av dem är 5-åriga Emelie, vars mamma Fei Shi kommer från Kina. Hon berättar att dottern lär sig ett extra språk och att hon hört andra tala gott om skolan. Dessutom så fanns det plats i förskoleklassen.

Åsa Larsson hade gärna kunnat finska

Författaren Åsa Larsson, som är uppvuxen i Kiruna och Tornedalen, säger att hon länge var arg på sina föräldrar för att de inte lärde henne att tala finska. Men på den tiden var finskan inte någonting man ståltserade med och hon förstår föräldraranas beslut.

Idag, när hennes böcker utspelar sig i Tornedalen, säger Åsa Larsson att hon hade haft gäldje av att kunna finska. För att inte tala om att hennes böcker också översätts till finska.

Sparbank på finska

Sörmlands sparbank erbjuder nu sina internettjänster även på finska, engelska och somaliska. På bankens hemsida kan man ladda ner ett program, som översätter de vanligaste bankfunktionerna till finska.

Uppfinningsrika barn

Andraklassisterna vid Sverigefinska skolan i Eskilstuna har vunnit en uppfinnartävling, där det gällde att ta fram den perfekta skolväskan. Klassen får 10 000 kronor för sin ryggsäck med diverse funktioner, som inbyggd väckarklocka och en läxmagnet. Klassläraren Anne-Marie Ojutkangas-Hedlund säger att klassen är van att tänka tvåspråkigt och då får hjärnan jobba, vilket i sin tur också ökar uppfinningsrikedomen.

Kramfors sa nej

Kramfors kommun norr om Sundsvall söker inte medlemskap i det finska förvaltningsområdet. Det beslutade kommunstyrelsen i veckan. De olika nämnderna som fått säga sitt om frågan tyckte också att kommunen klarar av att serva sina finskspråkiga invånare utan att rättigheterna tryggas officiellt. Folkpartiets fullmäktigemedlem Henrik Edlund anser emellertid, att beslutet var dåligt grundat, eftersom man inte hade hört de finskspråkigas representanter, som tex den finska föreningen, i frågan. Sosialdemoktarenas fullmäktigerepresentant Katariina Haukirauma säger att man nu kommer att motionera om frågan i kommunfullmäktige i stället.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista