Cirkulationsplats i Haparandas centrum. Foto: Thord Nilsson/Scanpix.
sisunyheter på svenska v.22

Svensk sjukvård intressant för Finland

4:50 min
  • Finska politiker på studiebesök i Stockholm
  • Haparanda sämst i Sverige
  • Finland ratificerar urfolkskonvention?
  • Skid-VM 2017 till Lahtis

Finska politiker på studiebesök i Stockholm

I Finland vill politikerna lära sig mer om hur sjukvården i Sverige är organiserad. I veckan besökte en grupp finska riksdagsledamöter Stockholm för träffa svenska sjukvårdspolitiker och kommunal- och landstings-politiker.

I Finland måste framförallt primärvården, med vårdcentraler och närsjukvård, organiseras om när antalet kommuner ska minskas. Enligt den finska regeringens förslag ska antalet kommuner minskas från nuvarande 336 till under 100. En skillnad mellan Finland och Sverige är att sjukvården i Sverige sköts i huvudsak av landstingen, medan den i Finland har varit huvudsakligen kommunal. Landsting finns inte i Finland. I stället har det funnits sjukvårdsdistrikt som politikerna nu vill lägga ner, och ersätta med ny organisation.

- Den finska kommunrefomen är ännu på planeringstadiet, men vi tror att det är bra att studera hur hälsovården är organiserad i Sverige, särskilt när det gäller finansieringen, säger Sari Sarkomaa, som företräder det finska samlingspartiet, Kokoomus, till SR Sisuradios nyheter.

Exakt hur många kommuner Finland kommer ha i framtiden är en het politisk fråga. Det slutgiltiga beslutet i frågan väntas först efter det finska kommunalvalet i oktober.

Haparanda sämst i Sverige

Enligt tidningen Fokus årliga kommun ranking så är Haparanda Sveriges sämsta kommun att bo i. Bäst är Habo i Västergötland. Habo har enligt tidningen Fokus den bästa servicen för familjer och kommunen är även bra för unga och för äldre. Även arbetsmarknadsituationen är god. Den näst bästa kommunen är Knivsta, som stigit rejält från förra årets tjugondeplats. Därefter kommer Lund, Gnosjö och Danderyd.

Haparanda är sämst, särskilt för äldre och för familjer. Susanne Wallin som är chef för tillväxtenheten i Haparanda kommun säger till nyhetsbyrån TT att Fokus ranking inte kommer som någon överraskning, eftersom Haparanda hamnade långt ner redan förra året.

- Haparanda satsar på att skapa en ökad tillväxt, få fler etableringar på orten och därmed skapa fler arbetstillfällen, säger Wallin till TT.

Finland ratificerar urfolkskonvention?

Finland kommer att ratificera FN:s konvention om urfolks rättigheter, ILO 169, senast 2015. Den bedömingen gör de finska representanterna i Samerådet, som är de nordiska samernas gemensamma organ. Enligt Sameradions nyheter i veckan så har de finska samerna meddelat FN:s människorättsråd i Geneve att Finland kommer att ratificera konventionen och därmed utöka samernas rätt bland annat jakt och fiske.

Den finska regeringen har i sitt regeringsprogram för 2011-2015 uttalat att målsättningen är att ratificera ILO169. Det finns dock inget beslut från regeringen om att det ska ske. Om Finland ratificerar konventionen så blir Sverige det enda nordiska land med urfolk som inte ratificerat ILO 169.

Enligt Mattias Åhren på Samerådet kommer det innebära att andra länder kommer att ställa sig frågan varför inte Sverige, när andra nordiska länder klarar av det, kan skriva på ett instrument som begär respekt för samernas rättigheter.

VM till Lahtis

VM i längdskidåkning 2017 kommer att arrangeras i Lahtis i Finland. För de minnesgoda är Lahtis och skid-VM med största sannolikhet synonymt med doping. Under VM 2001 åkte ett antal finska skidöpare fast för just doping. Längdskidåknings-VM i Lahtis 2017 blir en av det året större händelser i Finland. 2017 firar Finland 100 år som självständigt land.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista