Thomas Östros. Foto: Scanpix
Söndagen den 12 augusti

Waaranperä blev till Östros

30 min

Veckans sommargäst i Sisu på svenska är socialdemokraten Thomas Östros. Thomas Östros växte upp i Västerås  och är kanske en av Sveriges yngsta politikerveteraner. Han vara bara drygt 30 när han som nyinvald riksdagsledamot plockades in i Göran Perssons regering. Nu är han 47 och till hösten lämnar han riksdagen för att bli VD för bankernas samarbetsorgan Bankföreningen.

För Thomas Östros var uppväxten i Västerås viktig, men samtidigt längtade han till Tornedalen där hans familj kom ifrån. Föräldrarna pratade meänkieli/tornedalsfinska hemma, men familjen valde på 70-talet att byta namn från det finska namnet Waaranperä till det mera svenskklingande Östros. I vintras berättade Thomas Östros för Svenska Dagbladet hur det finska språkets låga status på 60- och 70-talen påverkade hans familj.

Sisuradios intervju med Thomas Östros är i gjord i våras av Bertil Isaksson på Meänraatio i Pajala. Thomas Östros berättar om sitt politiska liv och om sin tornedalsfinska bakgrund. Musiken i programmet är vald av Thomas Östros.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista