Svenska Tornedalingars Riksförbund- Tornionlaaksolaiset (STR-T) är skeptiskta till att registrera språk. Foto: SR Meänraatio
sisunyheter på svenska

Språkstatistik väcker känslor

3:18 min
  • Språkregister kan bli verklighet
  • Sverigefinska organisationer i konflikt
  • EU prisar Svenska Nu

Språkregister kan bli verklighet

Regeringen vill utreda möjligheten att föra statistik över hur många i Sverige som pratar något minoritetsspråk. Tanken är att Statistiska Centralbyrån, SCB, skulle göra en årlig kartläggning av språkkunskaper. Informationen sen skulle kunna användas till exempel av Diskrimineringsombudsmannen DO.

I Finland för man sedan länge statistik över svenskspråkiga och finskspråkiga, och ett liknande språkregister välkomnas av de sverigefinska organisationerna här i Sverige. Sverigefinnarna menar att bra statistik skulle vara till hjälp till exempel när kommunerna ska planera för finskspråkiga äldreboenden. Men bland andra nationella minoriter i Sverige finns det en viss skepsis. Det berättar Yaman Al-Zubaidi som är utredare på Diskrimineringsombudsmannen:

- Det finns grupper som är tveksamma till all typ av registrering, av historiska skäl. Men det finns också tveksamhet till hur man kommer att ställa frågorna. Till exempel när det gäller tillhörighet till nationell minoritet.

En som är skeptiskt till att föra statistik över språk är Tore Hjorth som är ordförande för Tornedalingarna Riksförbund, STR-T.

- Å ena sidan skulle det vara bra att veta hur många som pratar meänkieli/tornedalsfinska runtom i Sverige, å andra sidan är det många som rädda för att ett språkregister skulle leda till att folk blir mobbade för att de tillhör en viss etnisk grupp, säger Tore Hjorth, till Sisuradios nyheter.

Sverigefinska organisationer i konflikt

Sverigefinska ungdomsförbundet RSN har efter en långdragen konflikt med sin hyresvärd, Sverigefinska riksförbundet, bestämt sig för hitta nya lokaler att vara i. Hittills har ungdomsförbundet hyrt in sig i riksförbundets lokaler på Bellmansgatan i Stockholm, men nu söker man alltså efter ett nytt hem.

Enligt Sisuradios nyheter i veckan så har konflikten mellan de båda förbunden gått så långt att riksförbundet har anklagat ungdomsförbundet för att bryta mot ordningreglerna. Var ungdomförbundets lokaler kommer att ligga i framtiden är än så länge oklart.

EU prisar Svenska Nu

I Finland har språkprojektet Svenska Nu fått ett särskilt utnämnande av EU-kommissionen för lyckat språkinitiativ. EU-kommissionen valde bland 80 projekt i EU-länderna, och av dessa fick tolv projekt utnämnande. I motiveringen sägs att projektena har ökat intresset för grannländers språk.

I projektet Svenska Nu har man satsat på att öka intresset för svenskan i Finland med hjälp av roligare läromateriel och ny idéer i undervisningen. I Sverige finns projektet Finska Nu som har fått tre miljoner kronor av svenska staten. Projektet behöver även stöd ifrån Finland.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista