1 av 2
Grafitti Mama alias Marja Heinonen Kuva: Iris Honkala/SR
2 av 2
Grafitti Mama Marja Heinonen opastaa lapsenlastaan spraykannun käytössä. Hänen mukaan he, jotka ymmärtävät grafittia ovat joko erittäin nuoria, tai erittäin vanhoja. Kuva: Iris Honkala/SR
Iris Honkalas grafitti-serie

"Vi broderar stadsmiljön!"

I Finland har en ny grupp grafitti-målare börjat inta konst-scenen, det handlar om senior-grafittimålare som har börjat färglägga Finland.

Gruppen som går under namnet K65 har målat grafitti sedan 2009, och i augusti besöker gruppen Stockholm under Art of the Streets- gatukonstfestivalen.

Marja Heinonen är en av grafittimålarna i K65 crew.

- Jag har barn som är ungefär 30 år, två döttrar, de ser mycket positivt på min grafittikarriär. Även mina yngre vänner är positiva, men när jag pratar med mina lite äldre vänner och bekanta, och erkänner den här dunkla sidan av mig, så vet de ofta inte vad de ska säga. De byter samtalsämne väldigt snabbt. De yngre, och även de som är sjuttio plus reagerar oftast väldigt positivt på graffiti, det är medelåldern som är värst.

Marja Heinonen är verksam i grafittigruppen K65 i Helsingfors. Där rådde det i tio år nolltolerans mot grafitti, men år 2008 avskaffades den, och det började dyka upp lagliga grafittiväggar lite varstans i staden.

Ett år efter att nolltoleransen avskaffades, startade K65 sina aktiviteter. De är tio stycken äldre kvinnor, som på olika uppdrag målar grafitti på Helsingfors' väggar.

- Media har varit mycket intresserade, men det som var ännu mer överraskande var hur många gallerister och grafittimålare som är unga män, har mottagit oss mycket väl.

Om jag nu tänkte nånting, så tänkte jag i förhand att "de är fina konstnärer, och vi är en grupp som kanske försöker litegrann göra något för glädjes skull. Vi är separata grupper som inte har något med varandra att göra". Jag trodde att det skulle vara vi som tog kontakt med dom, så det var överraskande när unga konstnärer närmade sig oss, uppmuntrade oss och bjöd med oss. Vi får såklart mycket glädje utav det eftersom att bli accepterad av någon grupp är ju nästan det första behovet en människa har, inte sant?

När det kommer till Stockholm och den nolltolerans mot grafitti som råder, så har Marja tänkt ut en förklaring på varför den allmäna attityden mot grafitti är så pass skeptisk.

- Jag tror att inom tre-fyra år så har den allmäna attityden mot grafitti utvecklats till en lite mer positiv. Om någon stad eller by bestämmer sig för att bygga en laglig grafittivägg, så blir det ingen diskussion. Ingen diskussion!

När jag har följt olika gatukonstsidor på internet så verkar det som att i Sverige är den allmäna attityden lite mera tvekande, mer kritisk, och man ställer frågor om inte lagliga väggar uppmuntrar till olaglig grafitti. Sådant har vi inte i Finland, längre.

- I Sverige har ni en mycket livlig och rik grafittikultur, många utmärkta konstnärer, som även är uppskattade utomlands och basen verkar ganska stor. Jag tror nog att attityden kommer ändras i Sverige.

Tror du att nolltoleransen i Stockholm kan försvinna?

- Jag vet inte, det är en så fin stad! Ni har fina slott och Sverige har varit rik inom århundraden och kulturen har varit mycket hög. Er överklass har varit större, när man jämför med finnarnas. Societeten har flera skikt, därför finns det också striktare regler till.. vadsomhelst! Eftersom att grafitti är en ganska vild och oreglerad konstform, så kan det vara svårt att få igenom. Det finns så fina byggnader i Stockholm, så jag förstår att man inte vill att någon ska komma och spreja dom med svart färg, haha!

K65 kommer till Stockholm i augusti för ett gatukonstevenemang, vad ska ni göra där?

- Det är en stor ära att få bli inbjuden till Art of the Streets, vi ska börja planera efter att den här 20 meter långa väggen bakom oss är färdigmålad om några dagar.

Det ska bli något stort i Stockholm! Jag hoppas att vi kan skapa nånting ni tycker om.

Veera Jalava ska hålla en grafitti-workshop för seniorer, varför bör man gå på den?

- Jag tror att det finns människor som är intresserade av konst i allmänhet, och som vill skapa och lära sig något nytt. Viljan och förmågan att skapa och få nya idéer, den försvinner inte med ålderdomen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista