Legitimationskrav för modersmålslärare:

Regeringen: "Skulle få ödesdigra konsekvenser"

Regeringen rasar över riksdagens beslut att kräva lärarlegitimation även av modersmålslärare. Utbildningsminister Jan Björklund har sagt att kravet skulle rasera hela modersmålsundervisningen.

Även på departementet ser man allvarliga konsekvenser av kravet, berättar statssekreterare Bertil Östberg:

- Det skulle leda till stora problem, eftersom många modersmålslärare inte uppfyller legitimationskraven. De kommer inte längre få sätta betyg och få fasta anställningar.

Kan man inte tänka sig att man startar utbildningar och fortbildning så att modersmålslärarna har möjlighet att bli behöriga?

- Vi får titta på vad som är möjligt. Det är en svårlöst fråga för att väldigt många modersmålslärare saknar behörighet för högskolestudier så det är en väldigt lång väg dit men vi får ju följa riksdagens beslut och se vad vi kan göra, säger Bertil Östberg.

Färdigt förslag för minoritetsspråken

För de nationella minoritetsspråkens del finns det ett färdigt förslag på regeringens bord där det föreslås att regeringen inrättar utbildningar för blivande lärare i minoritetsspråken och fortbildning för nuvarande lärare.

Därefter tycker utredarna att man bör kräva legitimation även av lärare i minoritetsspråk - dock efter en övergångsperiod. Det skulle vara viktigt för lärarnas status och yrkesroll. Risken att modersmålslärarna ses som andra klassens lärare skulle minska och eleverna skulle säkras en god undervisning, argumenterar utredarna. På utbildningsdepartementet vill man dock ännu inte säga hur man ser på förslaget:

- Kring de nationella minoriteternas lärarutbildningar återkommer vi i samband med höstbudgeten, hälsar utbildningsministern via sin pressekreterare.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".